NESTRINJANJE

Žica na meji: Hrvaška po pravico v Bruselj

Objavljeno 17. december 2015 16.31 | Posodobljeno 17. december 2015 16.30 | Piše: STA, Mo. S.

»V tem trenutku na mejah ni beguncev, temveč samo umirajo živali, ki niso nič krive,« pravi hrvaški notranji minister.

ZAGREB, BRUSELJ, LJUBLJANA – Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v pogovoru za regionalno televizijo N1 napovedal, da bo hrvaška diplomacija v okviru institucij EU sprožila postopek proti Sloveniji zaradi žice na meji s Hrvaško, ki po njegovem mnenju zastruplja odnose med državama.

»Gre za sramoto Evropske unije. Hrvaška v tem trenutku ne krši nobenega dogovora, s čimer bi izzivala tako ravnanje,« je Ostojić izjavil v posebni oddaji o begunski krizi, ki jo je v sredo predvajalo hrvaško uredništvo regionalne televizije N1.

Dejal je, da je Zagreb v Ljubljano poslal že več diplomatskih not, zdaj pa bo v skladu s pravnim redom EU sprožil postopek proti Sloveniji. »V tem trenutku na mejah ni beguncev, temveč samo umirajo živali, ki niso nič krive. Da bi preprečili veliko hujše stvari, bomo jutri (v četrtek) prek zunanjega ministrstva sprožili postopek proti Sloveniji zaradi stanja, ki so ga ustvarili,« je dejal Ostojić.

V Evropski komisiji so na vprašanje STA danes odgovorili, da prvič slišijo za hrvaško namero. Dejali so še, da v tem trenutku ni v pripravi noben postopek.

Meje ne zapirajo

Državni sekretar Boštjan Šefic je v zvezi z dogajanjem na meji izpostavil, da se glede na napoved migracijski tokovi lahko spremenijo in se pojavijo tudi na južnem delu slovenske meje.

»Zaradi zaščite prebivalcev in premoženja ter varnosti migrantov želi Slovenija imeti nadzor nad nenadzorovanim prehajanjem državne meje. Eden izmed ukrepov nadzora meje je tudi postavitev začasnih tehničnih ovir, ki se postavljajo glede na oceno tveganj za migracijske tokove. Ovire se postavljajo zgolj na določenih izpostavljenih odsekih meje, kjer je pričakovati povečan pritisk migracijskega vala. Poudarjamo, da tehničnih ovir ne postavljamo na celotni meji z Republiko Hrvaško in meje tudi ne zapiramo,« so sporočili z notranjega ministrstva.
 

 

Deli s prijatelji