VOLILNI KONGRES

Žerjav bo danes ob predsedniško mesto

Objavljeno 02. marec 2013 09.54 | Posodobljeno 02. marec 2013 09.54 | Piše: STA, A. L.

Žerjav je že novembra lani napovedal, da ne namerava več kandidirati za predsednika stranke.

BRDO PRI KRANJU – Delegati SLS bodo na današnjem volilnem kongresu izbirali novo vodstvo stranke. Naslednik zdajšnjega predsednika stranke Radovana Žerjava je že znan. Za prihodnje vodenje ljudske stranke se namreč poteguje le dosedanji podpredsednik stranke in minister za kmetijstvo in okolje, ki opravlja tekoče posle, Franc Bogovič.

Odhod napovedal novembra lani

Tokratni volilni kongres je 12. po vrsti. Zadnji je bil 16. maja 2009, ko je bil za predsednika stranke izvoljen edini kandidat za to mesto, takratni poslanec in nekdanji prometni minister Žerjav.
Žerjav je že novembra lani napovedal, da ne namerava več kandidirati za predsednika stranke. Odločitev je sporočil po dogodkih, povezanih z izključitvijo Franca Kanglerja iz stranke. Kot je takrat pojasnil, je k njegovi odločitvi pripomoglo tudi »stanje duha, kulture in nedialoga znotraj celotne slovenske politike«.


Novi vodstvi danes volita tudi podmladka SDS in NSi

Novi vodstvi danes volita tudi dva podmladka – podmladek SDS, Slovenska demokratska mladina (SDM), in podmladek NSi, Mlada Slovenija. Oba podmladka bosta volila vodstvo za prihodnji dve leti, pri obeh za prihodnje vodenje podmladka kandidirata le sedanja predsednika (Andrej Čuš, SDM, in Jernej Vrtovec, NSi, Mlada Slovenija), kandidature pa je mogoče vložiti tudi na kongresu.

 

Šest kandidatov za tri podpredsedniška mesta

Poleg predsednika stranke bo 168 delegatov SLS danes volilo tudi druge organe stranke. Za tri podpredsedniška mesta se poteguje šest kandidatov. To sta že dosedanja podpredsednika Olga Franca in Janez Tomšič, poleg njiju še Jasmina Opec, Marko Zidanšek, Franc Pukšič in Igor Draksler. Volili bodo tudi predsednika glavnega odbora in dva podpredsednika tega odbora, ki je sicer najvišji organ stranke med dvema kongresoma. Za predsednika glavnega odbora stranke kandidirajo zdajšnji predsednik Franci Rokavec ter še Andrej Presečnik in Matjaž Košak. Delegati bodo volili še člane izvršilnega odbora ter člane in predsednika nadzornega odbora.

Deli s prijatelji