GROZLJIVO

Ženski odvzeli 77 zanemarjenih psov

Objavljeno 21. december 2017 08.12 | Posodobljeno 21. december 2017 08.12 | Piše: Tomica Šuljić, Drago Perko

Na območju Žužemberka veterinarji, policisti in gasilci reševali pse.

Pse so našli v obupnih okoliščinah – po naših podatkih jih je bilo v hiši približno 80. Foto: Animal Angels

VISEJEC – Suhokrajnska vasica Visejec, nedaleč od Žužemberka, šteje okoli 90 duš, včasih jih je bilo več. Ljudje odhajajo s trebuhom za kruhom; eni do Ljubljane, drugi do Novega mesta in Črnomlja, tretji prek gozdov do Kočevja. A iz vasi vsi ne odhajajo, kdo se tudi priseli. Pred tremi leti je tako v te kraje privandrala 49-letnica, o kateri sicer sovaščani nimajo slabih besed. Kupila je hišo, kjer pa je živela na svoj način. Izrazito svoj način.
»Rada ima pse, veliko jih je imela. Sem mislil, da jih je imela 30, zdaj pa sem izvedel, da jih je bilo več kot 50,« je dejal eden Visejčanov, ki raje ostane anonimen. Od minulega tedna so vaščankini psi postali predmet pogovorov, ki segajo daleč prek roba vasi – od takrat, torej, ko so tja prišli inšpektorji novomeškega območnega urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), okrepljeni s policijo in gasilci ter s sodno odredbo za vstop v hišo. Razlog ni bil eden, ampak jih je bilo 77 – toliko psov je namreč ženska imela doma!

Tudi garje

Okoliščine veterinarske inšpekcije je pojasnil Matjaž Emeršič z UVHVVR, ki pravi, da ženska navkljub velikemu številu psov ni imela registrirane reje: »Inšpektor ji je z odločbo omejil rejo na največ pet psov in oddajo preostalih. Ker ni upoštevala odrejenega in ni dopuščala izvedbe inšpekcijskega nadzora, je bila izvedena izvršba pravnomočne odločbe.« Imetnica je imela večino psov v stanovanjski hiši, zato so pri UVHVVR pridobili odredbo sodnika za vstop v njen dom in asistenco policije.

V hiši so bile izjemno slabe življenjske razmere, zato je bil o primeru obveščen tudi center za socialno delo.


Ker lastnica ni dovolila vstopa v hišo, je bila potrebna tudi pomoč gasilcev, po koncu akcije pa so po naših podatkih našli približno 80 štirinožcev: »Psi so bili nato odvzeti in nameščeni v tri zavetišča,« de Emeršič. Prva poročila o zdravstvenem stanju psov navajajo, da so vsi močno okuženi z notranjimi zajedavci, pri treh pa so bile zaznane tudi garje. Vse živali so slabo socializirane, dodajajo na upravi: »V hiši so bile izjemno slabe življenjske razmere, zato je bil o primeru obveščen tudi center za socialno delo.«
»Sicer gospa ni slaba oseba, za vse je skrbela. Pred časom ji je ena od psic ušla, pa jo je iskala po vasi in na koncu tudi našla,« pojasnjuje vaščan, ki se sprašuje, kaj bo zdaj delala, ko so ji skoraj vsi psi šli. »Tri je lahko zadržala,« pravi sogovornica, ki se pridruži pogovoru. »Gospa je zelo jokala, ko so ji odpeljali pse. Hudo ji je bilo,« pravijo lokalni očividci. Na koncu si je lahko oddahnil tudi župan občine Franc Škufca – ker so bili v lasti gospe, bo morala sama kriti strošek intervencije; če pa ne bi imeli lastnika, bi trpela občinska blagajna.

Angeli rešujejo nesrečne pse

V iskanje novih domov za zanemarjene nesrečne pse se je vključilo društvo Animal Angels, katerega predsednica Valerija Podgornik pojasnjuje, da so navdušeni nad učinkovitostjo veterinarske inšpekcije: »Mi v sodelovanju z inšpekcijo iščemo dobre domove,« obrazloži njihovo poslanstvo v zgodbi o 77 nesrečnih psih ter pojasnjuje, da od nedelje – ko so na svoji strani na facebooku prvi objavili poziv oziroma prošnjo za nov dom – za kosmatince vlada veliko zanimanje, a ne za vse enako: »Za čivave bi se raztrgali, mešanec pa bo moral počakati,« žalostno resničnost pojasni Podgornikova.

Imetnica je imela večino psov v stanovanjski hiši, zato so pri UVHVVR pridobili odredbo sodnika za vstop v njen dom in asistenco policije.


Interesenti za posvojitev, ki jih je ogromno, se (pri)javljajo kar prek facebook strani Animal Angelsov; odgovoriti morajo na vprašalnik, po katerem se v društvu odločijo za oddajo psa ali ne. Zaradi velikega interesa trenutno ne sprejemajo novih prijav. Na taisti strani so objavili tudi nekaj fotografij, ki so nastale v okolju, kjer je živelo 77 psov! Podgornikova pravi, da so fotografije objavili, da bi pokazali, v kakšnem okolju so životarili psi, ki se jim je pred natanko tednom dni iz slabe resničnosti življenje korenito spremenilo: »Prav je, da se opozarja, zakaj so bili odvzeti.«
 


 

Deli s prijatelji