TV PROTI TV

Že od jutri na 
sporedu: nova televizijska vojna

Objavljeno 13. julij 2014 23.50 | Posodobljeno 13. julij 2014 23.50 | Piše: Maja Kepic

Na Planet TV bodo jutri začeli predvajati prenovljeno oddajo Danes, nad katero bdi novi urednik Bojan Traven. Kadrovske menjave, pravi, so bile zanj težke, ampak nujne. Konkurenčne televizije smo vprašali, kako bodo jeseni odgovorile na njegove poteze.

Bojan Traven. Foto: Planet TV

Novembra 2012, tik preden je Planet TV začel oddajati polno programsko shemo, smo se pogovarjali z njegovim takratnim programskim direktorjem Amirjem Mureškićem, ki je izjavil: »Naša informativna oddaja Danes bo trajala le 30 minut, in ne celo uro. V Sloveniji imamo – če jih primerjamo z največjimi televizijskimi hišami po svetu – daleč najdaljše novice. Menim, da je gledalce med 18. in 49. letom starosti, ki so naša ciljna publika, težko obdržati toliko časa pred zaslonom.«

Kot kaže, se njegova strategija ni obnesla. Po letu in pol je oddaja dosegla le 1,1-odstotni delež gledalcev, oddaja 24 ur 40-odstotno gledanost, Dnevnik pa 22-odstotno.

Ne čudi torej, da se je lastnik Planet TV, grško podjetje Antenna Group z direktorjem Minosom Kyriakom na čelu, odločil, da so potrebne korenite spremembe – takoj. Televizije novosti običajno predstavijo jeseni, na Planetu pa bodo prenovljeno oddajo Danes začeli predvajati že jutri. Čeprav novi urednik dnevnoinformativnega programa Bojan Traven trdi, da mu delodajalec ni postavil nikakršnih zahtev, kdaj in kakšne rezultate mora doseči, je jasno, da bodo spremembe velike.

»Te stvari so vedno zoprne, ampak nekako logične,« o kadrovskih menjavah, ki jih je uvedel in ki so v javnosti dvignile precej prahu, pravi Traven. »Če hočeš narediti določene premike, je potrebna nova metla. V tem primeru sem bil to pač jaz. Moral sem pripeljati ljudi, ki jim zaupam, da sem lahko sestavil ekipo, za katero res verjamem, da bo delala dobro. Poskušal pa sem obdržati čim več tistih, ki so že delali tukaj, nekatere sem premestil tja, kjer mislim, da se bodo lahko najbolje izkazali, nekateri – ali so predragi ali jih pač ne vidim kot del svoje ekipe – pa bodo morali izzive poiskati drugje.« Število zaposlenih se sicer ne bo bistveno zvečalo ali zmanjšalo, oddajo Danes bo še naprej ustvarjalo približno 60 ljudi.

S tem, da Slovenci hočemo krajša poročila, kot je predvideval njegov predhodnik, se ne strinja: »Gre za to, da so informativne oddaje v srednjem delu Evrope, kamor spadamo tudi mi, postavljene v večerni program. V nasprotju s Skandinavci, recimo, ki dnevnik gledajo v poznih, nočnih urah, ali Američani, ki imajo najraje popoldanska poročila. Ta blok, torej od sedme do osme ure, se je pri nas najbolj usidral, tako da o tem, kdaj bomo dali poročila na spored, sploh ni bilo dileme. Naša naloga pa je, da termin zapolnimo s čim kakovostnejšo vsebino.«

Hude ure s Potrčem

Rubrik v oddaji ne bodo imeli, razen za vikend, ko bodo tudi bolj sproščene teme. Z družabno kroniko, ki je na POP TV strnjena v rubriko Pop IN, bodo šli v program pol ure pred dnevnikom. Oddaja O, ki se bo po novem imenovala O Magazine, bo dobila tudi novega voditelja – Špeli Jereb se bo pridružil Nejc Simšič, do zdaj prvi družabni kronist na konkurenčni POP TV.

Bojan je v svojo ekipo povabil kar nekaj bivših sodelavcev, ki jih je imel tako na nacionalki kot na POP TV in Kanalu A. Dozdajšnje voditeljske pare oddaje Danes – Tomaža Bratoža in Živo Rogelj ter Marka Potrča in Jerco Zajc Šušteršič – je razpustil. Po novem bo med vikendom oddajo vodila Anja Markovič, nekoč novinarka v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija, med tednom pa se bosta na voditeljskem stolčku izmenjavala Uroš Slak, Travnov najtesnejši sodelavec iz oddaj Trenja (POP TV) in Pogledi Slovenije (TV Slovenija), ter Mirko Mayer, dozdajšnji voditelj Sveta na Kanalu A.

Kako bodo zapolnili kadrovsko vrzel, smo vprašali na Pro Plus. »Ekipo oddaje Svet na Kanalu A sestavljajo mladi in izjemno sposobni novinarji. Dnevno pripravljajo odlično informativno oddajo, v prihodnje pa v novinarskih vrstah pripravljamo tudi okrepitve, a o imenih za zdaj še ne moremo govoriti,« so bili skopi v odgovoru.

Ob Travnovih napovedanih kadrovskih menjavah je bilo sicer največ prahu okoli Marka Potrča, prej voditelja oddaje Danes, ki je tudi zasebno Bojanov prijatelj – tako še vedno trdita oba. Traven meni, da ga s tem, ko mu je ponudil funkcijo vikend voditelja (zdaj jo je prevzela Markovičeva), ni degradiral.

»Z Markom sva res imela malo hude ure, ampak sva oba osebnostno toliko zrela, da bova zagotovo šla prek tega. Ponujene funkcije ni sprejel, ker pravi, da je družina zanj na prvem mestu, in odločitev spoštujem, še vedno pa mislim, da to ni bila degradacija. V osnovi smo vsi samo novinarji, ki v različnih obdobjih pač prevzemamo različne funkcije.« Potrč bo po novem voditelj nedeljske oddaje Galileo.

Jesen bo vroča

Kako se bo na prenovljeno oddajo Danes odzvala konkurenca? »Jeseni bo na sporedu nova sezona oddaje Tarča, vodil jo bo predvidoma en voditelj oziroma voditeljski par (do zdaj so se izmenjavali štirje voditelji, op. p.). Pripravljamo tudi soočenja pred jesenskimi lokalnimi volitvami, poleg tega bomo v naših dnevnoinformativnih oddajah, zlasti v Slovenski kroniki, podrobno spremljali in analizirali programe ter obljube kandidatov za občinske svete in županske stole. Med poletjem bo režija 3, kjer nastajajo dnevnoinformativne oddaje, doživela tehnološko prenovo in osvežitev, zato bosta od jeseni tudi oddaji Dnevnik in Odmevi predvajani v HD,« so odgovorili na RTV Slovenija.

Tudi na Pro Plusu stavijo na predvolilna soočenja: »Na informativnem programu se poleg že ustaljenih oddaj (24 ur, Preverjeno, Epilog) pripravljamo še na lokalne volitve. Jesen bo pestra in polna presenečenj in še naprej bomo zvesti načelu, da nikoli ne nehamo presenečati. Na POP TV pa prihajata še popolnoma novi oddaji o vrtičkarstvu in slaščicah.«

Jesen bo zanimiva tudi, kar se tiče zabavnih oddaj. Na Planetu pripravljajo šov Kmetija: Nov začetek. Snemati ga bodo začeli avgusta, na spored pa bo prišel septembra. Voditeljica bo pevka Saša Lendero, ki je s Planetom sodelovala že v šovu Ljubezen na deželi. Pro Plus odgovarja s kar tremi tovrstnimi oddajami – z Gostilno išče šefa in oddajo Slovenija ima talent na POP TV ter s Top 4 s Tjašo Kokalj na Kanalu A. Ekskluzivno za Nedeljske novice so na POP TV potrdili, da bo Gostilno tudi tokrat vodila Lili Žagar: »S šovom diha in ustvarja že vse od začetka, pozna vse njegove začimbe. Svojo voditeljsko vlogo iz sezone v sezono nadgrajuje in tudi v tretji bo del naše ekipe.« Oddaja bo prvič na sporedu 29. septembra, Slovenija ima talent, ki jo bosta vodila Vid Valič in Peter Poles, pa na male zaslone prihaja oktobra. Vid in Pero šova ne bo več, ob četrtkih pa boste še vedno lahko spremljali Je bello cesto, ki jo vodi Klemen Slakonja.

Nacionalka, kar se tiče zabavnega programa, le caplja za omenjenima komercialnima televizijama. »Sobotno razvedrilo bo jeseni še zadnjo sezono zastopala oddaja Moja Slovenija, nato se poslavlja. Prvega septembra se vrača na spored edina jutranja oddaja na slovenskih televizijah Dobro jutro, prav tako bodo gledalci lahko spremljali novi sezoni oddaj Slovenski pozdrav in Nedeljsko popoldne,« so sporočili z javne televizije, kjer o tem, da bi lansirali kakšen svoj resničnostni šov, kot kaže, še vedno ne razmišljajo

Gledanost zabavnih oddaj

(Oddaja, Televizija, Delež gledalcev*)

Znan obraz ima svoj glas, POP TV, 51 %

Dobro jutro, TV Slovenija, 33 %

Je bella cesta, POP TV, 31 %

Moja Slovenija, TV Slovenija, 31 %

Vid in Pero šov, POP TV, 30 %

Slovenski pozdrav, TV Slovenija, 28 %

Nedeljsko popoldne z Ulo, TV Slovenija, 15 %

Ljubezen na deželi, Planet TV, 5 %

Zmenek na slepo, Planet TV, 4,7 %

Moj dragi zmore, Planet TV, 4,2 %

Raketa, Planet TV, 3 %

*Obdobje: 1. 1.–30. 6. 2014, vir: AGB Nielsen Media Research Gledanost informativnih oddaj

(Oddaja, Televizija, Delež gledalcev*)

24 ur, POP TV, 40 %

Preverjeno, POP TV, 34 %

Tednik, TV Slovenija, 33 %

Svet, Kanal A, 27 %

Odmevi, TV Slovenija, 26 %

Epilog, POP TV, 26 %

Studio City, TV Slovenija, 23 %

Dnevnik, TV Slovenija, 22 %

Danes, Planet TV, 1,1 %

Galileo, Planet TV, 1,1 %

O, Planet TV, 0,7 %

*Obdobje: 1. 1.–30. 6. 2014, vir: AGB Nielsen Media Research

Za župana bo kandidiral brez slabe vesti

Zanimivo je, da bo novi urednik dnevnoinformativnega programa na Planet TV Bojan Traven kandidiral na jesenskih lokalnih volitvah, in sicer za župana Bohinja. Za to se je odločil, še preden so mu ponudili funkcijo urednika v eni največjih medijskih hiš pri nas: »V občini nas živi približno 5200, torej zelo malo. Gre za majhno občino, drugače bi bilo, če bi vztrajal pri kandidaturi za župana mesta, ki ima več deset tisoč prebivalcev.« A ni nepomembno, da v Bohinju trenutno poteka največja integralna naložba v smučišče v Evropi. Tudi zato se avtomatsko porodi vprašanje, kako bodo v oddaji Danes poročali o morebitnih zdrahah iz občine, katere župan morda bo: »Potem me lahko vprašate tudi, kako bo naša televizijska hiša poročala, ko se bo Telekom, ki je naš 49-odstotni lastnik, prodajal. Pomembno mi je, da so stvari transparentne. V tujini to rešijo tako, da ob prispevku dodajo napis in ljudem direktno povedo, v kakšnem razmerju so do tega, o čemer poročajo. Novinarja je treba pustiti, da naredi prispevek, kot je treba, hkrati pa se doda še sporočilo za gledalce, ker se mi ne zdi prav, da bi se jih kakor koli zavajalo. Sicer pa sem prepričan, da bomo stvari, če bom izvoljen, delali pošteno. Ni mi treba biti prisesan na občinske pipe, svoj poklicni interes uresničujem tukaj, za župana kandidiram, ker bi se v svojem kraju dejansko rad angažiral.« »Če hočeš narediti določene premike, je potrebna nova metla.«

 

Deli s prijatelji