Zdravo v vaši kuhinji: vsestranskost kokosove maščobe

Objavljeno 19. december 2017 12.18 | Posodobljeno 19. december 2017 12.19 | Piše: P. I.

Nežen vonj kokosa imamo radi na svoji koži, ustnicah, laseh, zato telo negujemo s kozmetičnimi izdelki, izdelanimi iz njega.

Za pripravo sladic, kot so na primer priljubljene kokosove kroglice, že od nekdaj uporabljamo kokosovo moko, zdaj pa v kuhinji vse pogosteje posežemo tudi po kokosovi maščobi, s katero nadomeščamo druge maščobe.

Maščoba ali olje?

Za to živilo zasledimo dve poimenovanji, »maščoba« in »olje«. Morda vas zanima, v čem je razlika. Odgovor je: razlike ni. Poimenovanje je v resnici odvisno od stanja, v katerem je živilo. Po navadi ga kupimo v trdni obliki, takrat ga imenujemo maščoba. Ko se pri 24–26°C stali, pa mu rečemo olje. Zanimivo (in logično) pa je, da se poimenovanje razlikuje tudi od države od države. V toplih krajih, kjer so temperature višje in je v tekoči obliki, je torej olje, v krajih s klimo, podobno naši, pa je tudi na sobni temperaturi še vedno trdno, maščoba.

Deli s prijatelji