KRALJIČIN

Zaviti v žalost: umrl beli biser

Objavljeno 02. december 2017 17.10 | Posodobljeno 02. december 2017 17.12 | Piše: Jaroslav Jankovič

Lipicanec 085 Favory Canissa XXII. je poginil v četrtek in nam zapustil 29 žrebet. Britanska kraljica, znana ljubiteljica konj, ga je v dar dobila oktobra 2008.

Favory Canissa XXII. je v pokoju užival v velikem boksu Velbance. FOTO: Blaž Samec

LIPICA – Konj Elizabete II., lipicanec 085 Favory Canissa XXII., je, kot so uradno sporočili iz Lipice, preminil v četrtek ob 11.45. Plemenitega žrebca izjemne postave in temperamenta se je britanska kraljica, znana ljubiteljica konj, pred devetimi leti zelo razveselila. V večernem nagovoru na Brdu pri Kranju je povedala: »Jutri bom obiskala Lipico in si ogledala lipicance, te bele bisere Evrope,« in tako našo kobilarno v Lipici na Krasu postavila na zemljevid Evrope.

Predniki iz Češke

»Kdor še ne zna zajezditi konja, naj se čim prej nauči... obdržati se svobodno v sedlu... predvsem pa vztrajati v slutnji, kajti naši konji so pridirjali od daleč in so daleč namenjeni, motorji radi odpovedo, sloni preveč pojedo, naša pot pa je dolga in peš je predaleč,« je našega lipicanca ovekovečil Edvard Kocbek v pesmi Lipicanci.

Plemeniti beli žrebec se je skotil 4. marca 1992 in dopolnil je 25 let, preden je izdihnil. Nazadnje sem bil v Lipici pred kakšnimi tremi leti, takrat je bil Canissa XXII. še v boksu v hlevu z drugimi žrebci, kamor turisti običajno nimajo dostopa.

Če lipicanci ne bi bili tako močni, temperamentni, ne bi mogli izvajati vseh najzahtevnejših elegantnih baletnih skokov.

A zadnje leto je užival umirjeno življenje starejšega samca v Velbanci, starem osrednjem hlevu, kjer v razkošnih šestih boksih predstavljajo šest linij lipicanskih žrebcev. Njihovi predniki so: Napolitano, sivec Maestozo pa Pluto, najstarejši med žrebci, skoten leta 1765 v danski kobilarni Frederiksborg, pa še en napolitanski žrebec Conversano, ki je bil v osnovi vranje barve, najmlajši med njimi Siglavy, originalni arabec, skoten 1810., in med njimi tudi linija Favory, v osnovi plavkasti rjavec, skoten leta 1779 v kobilarni Kladruby na Češkem, ki je bil neposredni prednik kraljičinega Favory Canissa XXII.

Kot pravijo v Lipici, je bil Canissa žrebec izjemnega temperamenta, kar je nekako pogoj za najfinejše dresurne vratolomije, levade, kurbete, kapriole in drugo. Od tod tudi mali predsodek o lipicancih, češ da so težje obvladljivi, da včasih plašno odreagirajo ipd. Pa mi je nekdanji strokovni vodja dunajske španske jahalne šole Arthur Kottas-Heldenberg na to vprašanje zelo jasno odgovoril: »Če lipicanci ne bi bili tako močni, temperamentni, ne bi mogli izvajati vseh najzahtevnejših elegantnih baletnih skokov.« Temperament je torej pri lipicancu ključen, tudi zato so tako primerni za tekmovanje dvovpreg, kjer so v samem svetovnem vrhu. »Ko se lipicanci poženejo, jih ne ustaviš,« mi je nekoč na neki tekmi rekel star konjar.

Kraljičin žrebec je svoje najboljše tekmovalne rezultate dosegel med letoma 2006 in 2008. Kako dober je bil, priča podatek, da je leta 2006 jahač Igor Maver z njim nastopil na svetovnih konjeniških igrah v nemškem Aachnu.

Zaplodil 29 žrebet

Zakaj je Canissa poginil, bodo povedali na veterinarski fakulteti, kjer bodo opravili sekcijo trupla.
Kljub vsemu pa moramo vedeti, da je konj v 25. letu že star. To poudarja tudi dr. Vesna Kadunc Kos s Klinike za reprodukcijo in velike živali Veterinarske fakultete v Ljubljani.
»Za konje je značilno, da so v najboljši kondiciji do 10. ali 12. leta starosti, po 15. letu pa oslabijo mišice, nato začnejo pešati, slabše izkoriščajo krmo. Na starost konj seveda še zlahka nosi samega sebe in morda zelo lahkega jahača.«

2008. so kraljici Elizabeti II. v Lipici podarili 085 Favory Canisso XXII.

Zato običajno v jahalnih klubih na starejše, umirjene konje posadijo začetnike.

Canissa je tako v Lipici vse do zadnjega dne s svojim izjemnim znanjem razveseljeval mlajše generacije jahačev.

Če se spomnimo, je kraljica Elizabeta II. mogočnega lipicanca prejela v dar le simbolično, zato je plemeniti beli žrebec ostal v Lipici, kjer je dal kar 29 žrebet. Zadnja se je 27. aprila letos skotila žrebička 835 Trompeta I.

Številni obiskovalci so ga lahko vse do danes občudovali v najstarejšem lipiškem hlevu Velbanci, kjer je izstopal s ponosno in plemenito držo. O njegovem poginu bo prek pristojnih institucij Republike Slovenije obveščena tudi britanska kraljica Elizabeta II. 

 

Deli s prijatelji