PRIMER NEKREP

Zaslišali bodo starše umrlega Bora

Objavljeno 29. junij 2011 09.27 | Posodobljeno 29. junij 2011 09.27 | Piše: T. L./STA

Zdravnika krivdo zanikata, pravita, da sta za fantka naredila vse, kar je bilo v njuni moči

Matjaž in Tatjana Nekrep, v ozadju zdravnica Kaničeva
MARIBOR – Z zaslišanjem staršev umrlega Bora Nekrepa se bo na mariborskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje mariborskima zdravnikoma Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu, ki sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti. Starši jima očitajo, da sta zaradi neustreznega zdravljenja kriva za smrt Bora Nekrepa marca 2008.

Sojenje se je začelo v petek z branjem obtožnice in zaslišanjem obeh obtoženih. Oba sta krivdo zanikala in poudarila, da sta za fanta naredila vse, kar je bilo v njuni moči.

Kaničeva: Na oddelku sem imela še 15 hudo bolnih otrok


Glavna obtožena Zlatka Kanič je podrobno opisala dogodke v noči z 12. na 13. marec 2008, ko je imela na skrbi Bora Nekrepa. Med drugim je povedala, da je imela na oddelku intenzivne terapije še 15 hudo bolnih otrok, a da se je kljub temu na različne načine vso noč trudila, da bi ugotovila pravi vzrok Borovih težav. Primer je bil s strokovnega stališča zelo zapleten in na koncu je bilo na podlagi vseh razpoložljivih informacij po njenih besedah najverjetneje, da gre za Reyev sindrom. Naslednje jutro je bolnika prevzel Pogorevc in uredil premestitev v Ljubljano.

Med zaslišanjem zdravnikov starši zapustili sodno dvorano

Oče in mati pokojnega, Matjaž in Tatjana Nekrep, sta morala med zaslišanjem obeh zdravnikov zapustiti sodno dvorano. Ob prihodu na sodišče sta povedala, da želita s sodnim procesom predvsem preprečiti, da bi se takšni dogodki ponavljali.

Obtožnica Kaničevo in Pogorevca, sicer oba specialista pediatrije, bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti po 129. členu kazenskega zakonika, pri čemer jima grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora. Kriminalisti so ju ovadili že pred več kot dvema letoma, okrožno državno tožilstvo v Mariboru pa je obtožnico vložilo decembra lani.
Bor Nekrep je umrl marca 2008 po obravnavi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi previsoke ravni amonijaka v krvi. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan kasneje premeščen v UKC Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl.
Deli s prijatelji