ODGOVARJALI BODO

Zaradi Pahorjeve šefinje kabineta peterica pred sodnika

Objavljeno 19. januar 2013 10.19 | Posodobljeno 19. januar 2013 10.21 | Piše: D. P., STA

V NLB si želijo, da se stvari pride do dna, Dimičevo pa zastopa in brani Peter Čeferin.

Dimičeva bo plačala globo.

LJUBLJANA – Okrožno sodišče v Ljubljani je novembra izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave zoper pet oseb, ki so osumljene zlorabe položaja pri odobritvi posojila Simoni Dimic za obnovo njene hiše v Murglah. Gre za Igorja Žvoklja, Tomaža Kupnika, Draška Veselinoviča, Mirana Vičiča in Mateja Narata.

Julija ovadba

Sodišče je preiskavo začelo na predlog Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, slednje pa je predlog podalo na podlagi julijske ovadbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Omenjena peterica je osumljena zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 1. in 2. odstavku 240. člena kazenskega zakonika pri dodelitvi posojila takratni šefinji kabineta nekdanjega premierja Boruta Pahorja Simoni Dimic.

Sporno posojilo

NPU je ovadbo podal na podlagi poročanja medijev, da je Dimičeva za obnovo družinske hiše v Murglah od NLB leta 2009 dobila posojilo v vrednosti 350.000 evrov. Posojilo naj bi ji bilo odobreno po izjemno ugodni obrestni meri za dobo 30 let, ob tem, da je imela v času pridobitve posojila, ko je torej vodila Pahorjev kabinet, približno 2200 evrov neto plače. V tistem času (do septembra 2009) je bil sicer Veselinovič predsednik uprave NLB, Narat in Vičič pa člana uprave NLB.

Vpleten tudi Vegrad?

Prav tako so takrat mediji poročali, da naj bi hišo Dimičeve obnavljal Vegrad, in sicer z gradbenim materialom, ki je bil namenjen gradnji stanovanjske soseske Celovški dvori. Slednje so potrdili tudi nekateri delavci, ki naj bi sodelovali pri obnovi. Dimičeva je sodelovanje z Vegradom zanikala, je pa potrdila, da je za obnovo družinske hiše od NLB dobila posojilo v omenjeni vrednosti. Pozneje je tudi odstopila s položaja.

NPU je pod drobnogled vzel tudi samo obnovo hiše in tudi v tem primeru podal ovadbo na državno tožilstvo, ki zadevo še proučuje in odločitve še ni sprejelo, so za STA pojasnili na tožilstvu.

KPK odstopil zadevo policiji

Tako odobritev posojila kot gradnjo hiše je pod drobnogled vzela Komisija za preprečevanje korupcije. Kot so v komisiji v petek pojasnili, so zaradi ugotovljenih sumov uradno pregonljivih kaznivih dejanj zadevo odstopili v reševanje policiji. Ker so bile v povezavi z gradnjo hiše ugotovljene tudi kršitve s področja davčnih predpisov in predpisov s področja gradbeništva, so zadevo odstopili tudi v reševanje davčni in gradbeni inšpekciji.

Brani jo Čeferin

Odvetnik Peter Čeferin, ki je Dimičevo zastopal pred protikorupcijsko komisijo, je dejal, da podrobnosti o uvedeni sodni preiskavi ne pozna, a sam ocenjuje, da pri posojilu ni bilo nič spornega, saj so še ugodnejša posojila dobili nekateri drugi javni funkcionarji.

V NLB zaradi interesa preiskave postopka pred okrožnim sodiščem niso želeli komentirati, so pa za  poudarili, da je v interesu NLB, da se kakršni koli sumi ali nepravilnosti čim prej razčistijo.

Deli s prijatelji