NA TARČI

Zakaj Janše ni bilo k Rosviti Pesek?

Objavljeno 31. januar 2014 08.15 | Posodobljeno 30. januar 2014 22.51 | Piše: M. U.

SDS sta zmotili domnevni neprofesionalnost in manipulativnost nacionalke.

LJUBLJANA – Slovenski dolg znaša 25 milijard evrov ali 73 odstotkov bruto domačega proizvoda. A čeprav je višina dolga skrb vzbujajoča, je trenutek za zadolžitev pravi, poudarjajo finančni analitiki. Aprila zapadejo stari dolgovi, vendar pa je treba pokriti pokojnine in plače javnih uslužbencev. 

V oddaji Tarča, ki jo je vodila Rosvita Pesek, sta bila gosta nekdanji finančni minister France Križanič in poslanec Bojan Starman. Oddajo so, kot so sporočili na nacionalki, zaradi tehničnih težav začeli pol ure pozneje kot običajno.

image

Ob tem se je oglasil predsednik SDS Janez Janša in prek twitterja sporočil, zakaj ga ni bilo na RTV Slovenija. Kot navaja, zaradi »neprofesionalnosti in nepristranskosti« njega in nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za finance Andreja Širclja v oddajo ni bilo.

image

 

Nato so iz SDS še sporočili: »V pogovorih z uredništvom oddaje Tarča, kjer so vseskozi poudarjali, da vabljene goste usklajujejo z odgovorno urednico Ksenijo Horvat Petrovčič, so najprej poudarili, da so v oddajo povabili finančnega ministra dr. Uroša Čuferja, ekonomista dr. Mojmirja Mraka in dr. Francija Križaniča.

image

Neskladje s poklicnimi merili in načeli novinarske etike

V SDS so nato opozorili, da je ta sestava v neskladju s poklicnimi merili in načeli novinarske etike RTV Slovenija, kjer v uvodnih določbah med drugim piše, da se je treba »izogniti vsemu, kar lahko spodbudi upravičeno domnevo, da je novinar ali javni zavod pristranski ali pod vplivom neke skupine za pritisk, ne glede na to, ali je ta ideološka, politična, finančna, socialna, verska ali kulturniška«, poleg tega pa velja še: »Nepristranskost je temeljna vrednota v vseh programih RTV Slovenija, ki ji je kot javnemu zavodu zaupano poslanstvo objektivnega obveščanja javnosti.«

image

Tako je bilo v sredo, 29. januarja, dopoldne dogovorjeno, da bo v oddaji sodelovalo šest (6) gostov, in sicer: predsednik SDS Janez Janša, poslanec mag. Andrej Šircelj, ekonomist mag. Bernard Brščič, dr. Uroš Čufer, dr. Dušan Mramor in dr. Franci Križanič. 

Najprej s šest na štiri, nato pa brez obvestila na pet

»Zvečer so nas obvestili, da bodo število gostov zmanjšali na štiri in nas prosili, ali lahko potrdimo udeležbo predsednika in mag. Širclja.«

Tako je bilo z uredništvom v sredo zvečer dogovorjeno, da bodo v oddaji soočili svoja mnenja Janez Janša, Andrej Šircelj ter nekdanja finančna ministra dr. Franci Križanič in dr. Dušan Mramor. Toda nato so v SDS, kot trdijo, poldrugo uro pred oddajo čisto po naključju in brez obvestila odgovorne urednice izvedeli, da v oddaji dr. Mramorja ne bo in da namesto njega pride g. Boštjan Lozar, predavatelj na sestankih Foruma 21 in nekdanji svetovalec uprave družbe Petrol, pol ure pred oddajo pa so jih uradno obvestili, da bo v oddaji sodeloval še poslanec Državljanske liste (DL) Bojan Starman.

Blamaža nacionalke?

Ker so s tem spet sestavili politično pristransko in neuravnoteženo omizje, so iz SDS  sporočili, da pri tovrstni blamaži RTV Slovenija ne bodo sodelovali. V SDS so še dodali, da jih je odgovorna urednica Ksenija Horvat Petrovčič 20 minut pred oddajo obvestila, da bo oddaja odpadla, ob 19.45 pa moledovala, naj se oddaje udeležijo in vprašala, koga izmed trojice dr. Križanič, Starman in Ložar naj »vrže iz oddaje«, da se je bodo udeležili.

Deli s prijatelji