DRUŽINA

Zahteva za razpis referenduma vložena, prinesli tudi cvetje in sveče

Objavljeno 30. oktober 2015 14.18 | Posodobljeno 30. oktober 2015 14.18 | Piše: STA, T. B.

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je podprlo 48.000 državljanov.

Foto: Igor Zaplatil, Delo

LJUBLJANA – Koalicija Za otroke gre je v DZ vložila zahtevo za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je podprlo 48.000 državljanov. Pričakujejo, da bo DZ referendum razpisal za eno od decembrskih nedelj. Sovoditelj koalicije Aleš Primc napoveduje strpno in »najlepšo kampanjo na svetu«.

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol. Tako novela med drugim istospolnim parom omogoča tudi posvojitev otrok. Kot sta ob prihodu v DZ v izjavi novinarjem poudarila voditelja koalicije Za otroke gre Metka Zevnik in Aleš Primc, je danes dan ponosa za družino in slovensko demokracijo. Prepričani so, da bodo na referendumu zaščitili otroke, družino in svobodo. »Prinašamo več kot 48.000 podpisov pokončnih ljudi,« je povedal Primc.

Nastopili s svečami in cvetjem

Zevnikova je pojasnila, da zbrane podpise za referendum posvečajo spominu njihovih prednikov, materam, očetom in starim staršem. V njihov spomin so danes prinesli tudi svečo in cvetje. Zevnikova je kot bistvo kampanje izpostavila prav družinske korenine. »Iz starega starševstva kipijo cvetovi staršev in cvetovi otrok. To je cilj in lepota naše kampanje,« je dejala in spomnila tudi na besede papeža Frančiška, da družino varujemo zato, ker je naša prihodnost. Tudi poslanstvo koalicije Za otroke gre je po besedah Zevnikove prav v varovanju mostu med »koreninami in cvetovi, da bo še naprej možno spočetje otroka iz ljubezni med možem in ženo«.

Predsednik DZ Milan Brglez je sicer v četrtek ocenil, da ne gre za družinski referendum. A Primc vztraja, da gre za družinski referendum, na katerem bodo odločali o »lepoti materinstva in očetovstva ter ljubezni otrok do matere in očeta«. Rok za izvedbo referenduma je običajno 30 do 45 dni po vložitvi zahteve, možno pa ga je razpisati tudi v roku do enega leta, če je predlog na ustrezen način utemeljen. O tem odloča DZ, in sicer po tem, ko se preveri ustreznost podpisov pod zahtevo za referendum. 

Za zavrnitev zakona na referendumu mora več volivcev glasovati proti zakonu, poleg tega mora po ustavni ureditvi proti zakonu glasovati najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev.

Deli s prijatelji