NAJSTNICA

Zahteva 43 tisočakov, ker so ji med operacijo jajčnika poškodovali mehur

Objavljeno 28. januar 2018 16.24 | Posodobljeno 20. februar 2018 07.04 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Najstnica, poškodovana med ginekološko operacijo, še vedno čuti posledice. Bolnišnica odgovarja: Prišlo je do zapleta, ne do strokovne napake.

Odvetnik oškodovane je predlagal tudi zaslišanje psihiatra, ki se bo opredelil o vzročni zvezi med operacijo in psihičnimi posledicami, s katerimi se mora dekle še vedno spopadati. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – Bolečine v trebuhu so bile tiste, ki so Novomeščanko, takrat še dijakinjo, septembra 2012 pripeljale najprej k zdravniku, potem pa so jo urgentno sprejeli v bolnišnico. Diagnoza se je glasila: torzija levega ovarija, kar pomeni, da se je jajčnik zasukal na svoji osi, in potrebna je bila takojšnja operacija, takšna, ki jih na ginekološkem oddelku novomeške bolnišnice pogosto opravljajo, ni pa povsem preprosta. Ginekologinja je pri dekletu opravila laporoskopijo, detorkvacijo jajčnika in fiksacijo na trebušno steno. A po posegu so se pojavili zapleti, trebuh je bil napet in občutljiv, vnetni parametri so porasli in po treh dneh se je izkazalo, da je prišlo pri operaciji do poškodbe mehurja, zaradi česar je voda odtekala v trebušno votlino. Sledila je še ena operacija: urolog ji je zašil obe poškodbi mehurja in vstavil dva drena, osmi dan po drugi operaciji pa je urin znova uhajal iz mehurja in zdravnik ji je predlagal vnovično operacijo. A dekle je zaradi vseh zapletov in nezaupanja prosilo, da so jo prestavili na urološko kliniko v Ljubljano, tam so ji poškodbo mehurja pozdravili brez ponovne operacije.

Peklensko okrevanje

Novomeščanko je čakalo peklensko okrevanje z neznosnimi bolečinami. Kar štiri mesece po operaciji je bila odvisna od pomoči drugih, ni mogla sama vstati iz postelje, se umiti, potem je še pri hoji potrebovala pomoč. Čeprav je že tako drobne postave, je tedaj shujšala za 10 kilogramov, opustila je tudi šolanje. Hotela je namreč postati medicinska sestra, a je kmalu spoznala, da tega poklica, pri katerem je potrebno tudi dvigovanje bremen, ne bo mogla opravljati. Če je bila pred operacijo družabna in športno aktivna, je morala športno udejstvovanje za lep čas opustiti. Zapleti so pustili velik pečat tudi na njeni psihi, še vedno obiskuje psihologa, prekinjenega srednjega šolanja ni nadaljevala.
Ker je dekle prepričano, da je imela težave zaradi medicinske napake, je proti Splošni bolnišnici Novo mesto vložila odškodninsko tožbo, od te zdravstvene ustanove zahteva 43.000 evrov. »Čudi in hkrati žalosti me ravnanje Splošne bolnišnice Novo mesto, ki ne zmore ne opravičila, ne sočutja, ne sprejeti odgovornosti za nevšečnosti, bolečine in težave, ki jih je utrpela zaradi operacije. S podpisom soglasja za operativni poseg se ni zavedala, kako ji bo ta spremenil življenje,« je na sodišču dejal njen odvetnik Matija Mauhler.

Ne napaka, ampak zaplet?

Poskus poravnave je bil neuspešen, v bolnišnici namreč vztrajajo pri stališču, da je zdravljenje potekalo v skladu s potrebno profesionalno skrbnostjo in po pravilih medicinske stroke ter da poškodba mehurja ni posledica strokovne napake, ampak zapleta, za katerega bolnišnica ni odškodninsko odgovorna. Imajo pa v bolnišnici odgovor tudi na trditev, da oškodovanka ni bila seznanjena z možnostmi operativnih zapletov: pred operacijo je namreč dobila v podpis obrazec privolitve, tam pa so našteti številni možni zapleti, med drugim tudi, da lahko izjemoma med operacijo pride do poškodbe sosednjih organov. Pa je res podpis obrazca, ki ga večina bolnikov niti ne prebere natančno, razlog, da bolnišnica ni odgovorna za posledice zapletov? O tem bo tehtalo novomeško sodišče, kjer bodo svojo plat povedali tako oškodovanka kot zdravniki, med drugim psihiater. Ta se bo opredelil o vzročni zvezi med operacijo in psihičnimi posledicami, s katerimi se mora dekle še vedno spopadati. 
Med okrevanjem je shujšala 10 kilogramov, v tem času je opustila tudi šolanje.
Žalosti me ravnanje Splošne bolnišnice Novo mesto, ki ne zmore ne opravičila, ne sočutja, ne sprejeti odgovornosti. Žalosti me ravnanje Splošne bolnišnice Novo mesto, ki ne zmore ne opravičila, ne sočutja, ne sprejeti odgovornosti.
Deli s prijatelji