PREDOLGO SLOVO

Zadnja pot dolga kar 11 kilometrov

Objavljeno 04. november 2015 15.26 | Posodobljeno 04. november 2015 15.27 | Piše: Primož Škerl

V Špitaliču so maja odprli mrliško vežico, a pokojne na zadnjo pot spremijo iz drugih krajev.

»Tukaj je tako, da niti lopate ne smeš zasaditi brez vednosti spomeničarjev,« pravi Janko Marinšek, predsednik Krajevne skupnosti Špitalič. Foto: Primož Škerl

ŠPITALIČ – Krajane Špitaliča, ki leži približno na pol poti med Dramljami in Slovenskimi Konjicami, močno jezi nova mrliška vežica, ki so jo slovesno odprli konec maja, a je doslej še niso mogli uporabljati. Težave niso od včeraj. Že 20 let so si prizadevali, da bi na pokopališču pri cerkvi Marijinega obiskanja imeli svojo vežico. Stara, cerkvena, je bila dotrajana in premajhna. Odstranili so jo in lokacijo je že prekrila trava, njeno parcelo bodo zdaj uporabili za nove grobove.

Odprtje težko pričakovane nove vežice na Marijin praznik je bilo kraju in razmeram primerno. Ni minilo brez govora župana Slovenskih Konjic Mirana Gorinška, bogatega kulturnega programa in žegnanja. Potem so vrata vežice zaklenili in tako je še danes. 
Špitalce najbolj moti, da morajo umrle svojce, prijatelje, znance ali sosede k zadnji poti pospremiti iz mrliških vežic v 11 kilometrov oddaljenih Slovenskih Konjicah, bodisi iz Žič, do katerih jih loči osem kilometrov, še kakšen kilometer ali dva več pa je do Loč. Ni prijetno, da se mora celoten pogrebni sprevod naložiti v vozila in po vijugasti ozki cesti peljati do zadnjega počivališča pokojnika, pri farni cerkvi se procedura z izstopanjem iz avtomobilov in pripravo na zadnje slovo ponovi.

Župan Gorinšek priznava, da je položaj res neprijeten. »Želja krajanov je bila, da bi odprtje vežice opravili na njihovo lepo nedeljo. Zapletlo se je pri pridobivanju soglasja ARSO, kar vselej malo traja. Sveže zagotovilo je, da ni več zadržkov in bodo še danes napisali soglasje, ki je seveda pogoj za izdajo uporabnega dovoljenja. Birokracija pač. Po mojih podatkih ni kriv izvajalec del, ampak komunikacija med posameznimi uradniki.« 
Vežico je gradilo konjiško gradbeno podjetje Kongrad, naložba je stala skoraj 180.000 evrov. Špitalič šteje nekaj manj kakor 400 duš, na leto opravijo vsega štiri ali pet pogrebov, se je pa pred dobrima dvema tednoma zgodilo, da so istega dne imeli dva pogreba. Seveda so nastale precejšnje logistične težave, ki bodo z novo vežico odpravljene.

Vežico, ki že dobre štiri mesece sameva, so zgradili le nekaj metrov od pokopališkega obzidja. Zaradi spomeniškega varstva (zaščitena je celotna dolina vse do Žičke kartuzije) je bila to edina možna lokacija. Občina je od zasebnih lastnikov odkupila zemljišče, porušila hiši, pridobila gradbeno dovoljenje in financirala naložbo. »Tukaj je tako, da niti lopate ne smeš zasaditi brez vednosti spomeničarjev. Uporabno dovoljenje pričakujem v mesecu dni, dotlej ima vežica status javnega objekta. V notranjosti manjkajo predvsem žaluzije in ogrevalni sistem, vodarji so nam postavili pogoje glede ureditve bližnjega potoka Žičnica, namestiti moramo še varovalno ograjo,« pojasni Janko Marinšek, predsednik Krajevne skupnosti Špitalič. Na dan, ko sta bila dva pogreba, se je žalujočim svojcem opravičil in jim razložil nastali položaj. Pravi, da so lahko povsem brez strahu, saj bo po novem letu objekt gotovo začel funkcionirati. Če ne drugače, bodo Špitalce o tem seznanili na eni od nedeljskih maš, saj se jih takrat zbere največ.

Deli s prijatelji