RUŠENJE

Začetek konca Kolizeja

Objavljeno 08. avgust 2011 09.34 | Posodobljeno 08. avgust 2011 09.34 | Piše: A. R. K./STA

Prispelo je več pritožb

Se začenja rušenje Kolizeja
LJUBLJANA – Kranjska investicijska družba naj bi danes začela rušiti ljubljanski Kolizej. Napoved rušenja spomeniško zaščitene stavbe, ki je sicer v zelo slabem stanju, že več let razburja strokovno javnost. Za njeno ohranitev se zavzema civilna iniciativa, njena prizadevanja sta podprli mednarodna komisija in slovenska sekcija ICOMOS.

Več pritožb na rušenje

Ljubljanska upravna enota je Kranjski investicijski družbi gradbeno dovoljenje za rušitev izdala 22. aprila letos, a je nanj prišlo več pritožb.

V pripravah na rušenje so sodelavci ljubljanske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v minulem tednu sodelovali pri demontaži spomeniško zaščitenih elementov. Kar je bilo dostopno, so po besedah vodje enote Borisa Vičiča že odstranili, del spomeniško zaščitenih elementov pa bo prišel na vrsto med odstranjevanjem samega objekta.

Zgradili bodo novega

Kranjska investicijska družba namerava na mestu Kolizeja zgraditi Novi Kolizej po načrtih nizozemskega arhitekturnega studia Neutelings Ruedjik Architecten, ki je bil leta 2004 izbran na natečaju.
Deli s prijatelji