INTERPELACIJA

Začelo se je, interpelacija vložena

Objavljeno 19. februar 2013 16.05 | Posodobljeno 19. februar 2013 17.59 | Piše: T. L.

Za razrešitev ministra Žige Turka naj bi v SD zbrali 50 glasov.

Žiga Turk.

LJUBLJANA – Poslanke in poslanci SD so v DZ vložili interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka. Kot so napovedale poslanske skupine, bodo razrešitev superministra podprli predvidoma v PS, DL in Desusu, ne pa v SDS, SLS in NSi. Interpelacijo z 10 podpisi poslancev SD in prvopodpisanim Jankom Vebrom je vložila poslanka SD Majda Potrata. Gre za drugo vloženo interpelacij v mandatu aktualne Janševe vlade, kot je znano, je decembra lani interpelacijo uspešno prestal minister za notranje zadeve Vinko Gorenak

Osem grehov ministra Turka

Interpelacija zoper delo ministra Žigo Turka temelji na osmih točkah, s katerimi so zajeta vsa področja iz njegovih pristojnosti, sporočajo iz SD, Potratova pa je zagotovila, da je pripravljena strokovno in na podlagi argumentiranih dejstev. Največja greha aktualnega ministra sta po njenih besedah brez dvoma razgradnja javnega šolstva in njegov popolni neposluh za področje kulture, Turk pa je kot superminister na več področjih deloval nestrokovno in brez občutka za potrebe zainteresiranih skupin. Potratova je ponovila izjavo predsednika SD Lukšiča, da se bo ob tej »interpelaciji tudi pokazalo, kdo podpira Janševo vlado in kdo je v resnici proti. Mi zagotovo smo proti!«

SDS: Pobalinski način rušenja vlade in države

V SDS so vložitev interpelacije na twitterju pospremili z besedami: »Pobalinski način rušenja vlade in države.« Kot pa poroča Delo, bo razrešitev ministra predvidoma podprlo 50 poslancev, in sicer iz vrst PS, DL in Desusa.

Tanko: Razsodnosti v opoziciji ni

»Interpelacija je korak, ki kaže, da razsodnosti v opoziciji ni,« pa je v odzivu na vloženo interpelacijo SD povedal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. »Kar so naredili v SD, ni v skladu z dogovorom pri predsedniku države. In je pobalinsko dejanje,« je ponovil stališče stranke, prepričan pa je, da interpelacija pomeni dodatno slabitev države v kočljivih trenutkih. 

»Niso se sposobni dogovoriti, zato vlagajo interpelacijo«

V nadaljevanju je izpostavil stališče, da če namerava katera koli stranka, ki ni v koaliciji, sprožiti kakršne koli postopke v teh časih, potem bi morala poseči po sprožitvi postopka nezaupnice oziroma zamenjave na mestu predsednika vlade, »za kar imajo dovolj glasov«, ali pa se lahko sprejmejo ustrezni dogovori, ki bi vodili do predčasnih volitev. »SD je del tiste večine, ki lahko o tem odloča,« je poudaril Tanko. Ob tem je po njegovem mnenju najverjetneje problem v tem, da se niso sposobni dogovoriti, zaradi česar vlagajo zahteve za interpelacijo, ki pomenijo »zavlačevanje negotovega stanja, kar za državo ne pomeni nič dobrega«.

Podpora brez podpisov

Poslanci NSi interpelacije ne bodo podprli, je po sestanku poslanske skupine pojasnil njen vodja Matej Tonin. Če želi vlado nekdo zrušiti, za to po njegovih besedah obstajajo tudi produktivnejše možnosti, saj bo interpelacija vzela ogromno časa, koristila pa ne bo ničemur, poroča STA. Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali tudi v Desusu. V PS bodo interpelacijo podprli, če bo do nje prišlo, a podpisov ne bodo prispevali. Prav tako se pod interpelacijo ne bodo podpisali poslanci DL, v SLS pa so že pred dnevi napovedali, da je ne bodo podprli.

Deli s prijatelji