BIKSA GA VREME

Za zdaj še ne bo nič z obnovo ceste na Vršiču; preverite, zakaj

Objavljeno 18. april 2017 20.46 | Posodobljeno 20. april 2017 14.46 | Piše: STA, E. N.

Načrtovani začetek obnove ceste čez Vršič se odmika. Sneg je preprečil začetek del.

Fotografija je simbolična.

KRANJSKA GORA Ponoči je na območju Vršiča zapadel sneg, zato je bil prelaz zjutraj zaradi snežnih razmer zaprt. Vršiška cesta je sedaj po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste sicer prevozna, vendar pa se gradbena dela še niso začela, prav tako še ni vzpostavljena načrtovana polovična zapora ceste, so za STA pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo in dodali, da se bodo dela začela, ko bodo vremenske razmere ustrezne.

Za začetek samo krajše zapore

Delna zapora 1,3-kilometrskega odseka Vršiške ceste na kranjskogorski strani z izmenično enosmernim prometom je sicer predvidena do 7. maja. V tem času bo občasno prihajalo do enournih popolnih zapor. Promet bo dovoljen za osebna vozila, avtobuse in tovorna vozila z največjo dovoljeno maso 7,5 tone.

Dela v vrednosti 545.000 evrov, ki naj bi se zavlekla še v prihodnje leto, bo izvajalo podjetje Inkaing. Neko obdobje pa bo potrebna tudi popolna zapora ceste.

Med 8. majem in 15. junijem bo prometni režim za osebna vozila in tovorna vozila enak, za avtobuse pa promet ne bo dovoljen. Obvoz zanje bo potekal preko prelaza Predel. V tem času bo vzpostavljena tudi petdnevna popolna zapora za ves promet. Datum bo sporočen naknadno, saj je vezan na dinamiko izvedbe del.

Od sredine septembra bo treba najti obvoz

Med 15. junijem in 18. septembrom nato sledijo delne zapore, izmenično enosmerni promet pa bo voden ročno ali s semaforji. Po 18. septembru do začetka za dela neprimernih vremenskih razmer bo veljala popolna zapora, in sicer od ponedeljka do četrtka med 8. in 17. uro ter ob petkih med 8. in 15. uro. V preostalih terminih bo promet možen za vsa vozila.

V času del bodo obnovili tudi devet metrov visok podporni zid med Rusko kapelico in Kočo na Gozdu, zaradi česar bo potrebna popolna zapora ceste. Sočasno se bodo dela izvajala tudi na bovški strani prelaza Vršič, kjer je predvidena rekonstrukcija dveh mostov preko hudournika pri Šubci in hudournika v Trenti. Tudi na tem odseku bo promet urejen izmenično enosmerno.

image
Obnavljali bodo tudi cesto mimo znamenite Ruske kapelice, ki jo je lani obiskal ruski predsednik Putin. Foto: Tomi Lombar, Delo

Deli s prijatelji