PADEC

Za zavarovanje v polletju povprečno porabili 513 evrov

Objavljeno 15. avgust 2014 23.08 | Posodobljeno 15. avgust 2014 23.08 | Piše: STA, A. L.

Letna rast bruto obračunanih premij članic združenja je bila sicer pozitivna le januarja, nato pa je znova začela padati.

Pazljivo preberite, kaj piše v vaši pogodbi. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Prebivalec Slovenije je v letošnjem polletju za zavarovanje povprečno porabil 513,60 evra. To je 12,70 evra manj kot v enakem obdobju lani, kažejo podatki Slovenskega zavarovalniškega združenja. Letna rast bruto obračunanih premij članic združenja je bila sicer pozitivna le januarja, nato pa je znova začela padati.

Ne življenjskim zavarovanjem

Po kumulativnih mesečnih podatkih članic zavarovalniškega združenja je v juniju skupna zavarovalna bruto obračunana premija presegla milijardo evrov. V polletju je ta v 16 članicah skupaj dosegla 1,059 milijarde evrov, a v primerjavi z enakim obdobjem lani padla za 2,3 odstotka. Negativno rast sta izkazovali obe zavarovalni skupini. Vrednost bruto obračunanih premij v skupini premoženjskih zavarovanj se je junija zmanjšala za enak delež kot mesec prej, to je za 1,56 odstotka, pri življenjskih zavarovanjih pa so članice združenja zabeležile največji padec v letošnjem letu, in sicer za 4,41 odstotka.

Združenje je marca začelo zbirati mesečne podatke o bruto obračunanih premijah zdravstvenih zavarovanj, ki so največja zavarovalna vrsta, sodijo pa v skupino premoženjskih zavarovanj. Njihov delež v skupnih premijah se je po mesecih gibal med 23 in 24 odstotki, v kumulativi pa se njihov delež vsak mesec nekoliko zviša.

Deli s prijatelji