OGROŽENI

Za selitev nimajo denarja, hišo pa jim bo zrušil plaz

Objavljeno 07. februar 2013 09.30 | Posodobljeno 07. februar 2013 09.30 | Piše: Mihael Korsika

Šestčlanska družina Dijane Meštrovič že dve leti živi v nadomestnem stanovanju.

Hiša, vredna pičlih 24.000 evrov (foto: Igor Mali).

KRNICA NAD RIŽANO – Medicinska sestra Dijana Meštrovič se je pred dobrim desetletjem ločila in kupila hišo v vasici Krnica nad Rižano, v kateri je nameravala urediti tri manjša stanovanja za svoje otroke. Da bi ustvarila primeren dom za družino, se je, kot pravi sama, zadolžila do grla. Kupila je staro hišo, ki je imela vinsko klet, to je preuredila v stanovanje. V hišici, ki leži streljaj od črnokalskega viadukta, je tako ustvarila tri manjša stanovanja za sebe, 26-letnega sina Mirka, 22-letno hčer Valentino in 16-letnega Marka. V Krnico se je kmalu priselilo tudi Mirkovo dekle, Alenka.

Prihranke odnesel plaz

Ni preteklo veliko vode, ko je novi dom družine Meštrovič začel spreminjati svojo podobo in se sesuvati kot hišica iz kart. Družina je konec leta 2009 po daljšem jesenskem deževju v kuhinji opazila, da so začele pokati ploščice. Strokovnjaki so krivdo za to sprva pripisovali škarpi ob hiši, zato so zid popravili in uredili drenažo okoli hiše. Ker je Dijana vanjo in v plačevanje kredita vložila vse svoje prihranke, je morala za obnovo vzeti nov kredit, ki ga je morala vezati na hipoteko.

Prišla je nova jesen, ki je prinesla razočaranje, saj ukrepi niso zadoščali. Novembra in decembra 2010 so se razpoke v kuhinji vidno širile, v kopalnici je odneslo cel kot, popokali so zidovi v otroški in dnevni sobi, zato je kotne dele podprla z lesenimi tramovi. Široke razpoke so vidne tudi na pročelju hiše. Po Dijaninih besedah so že tako velike, da skoznje močno piha.

Ker je bivanje v hiši iz dneva v dan postajalo bolj nevarno, saj bi lahko celotna stavba pod seboj pokopala vso družino, je Meštrovičevi na pomoč priskočila koprska občina in ji priskrbela nadomestno, sicer neopremljeno občinsko stanovanje.

image
V zameno so ji ponudili hišo v Krkavčah. (Foto: Igor Mali)

»Zelo sem hvaležna občini za stanovanje, ker se stežka preživljamo, nam bo morda krila stroške plina,« je povedala Dijana.

Čeprav naj bi bila rešitev le začasna, se zdi vedno bolj trajna. Sicer so srečni, da se ne ozirajo več proti stropu v strahu, da se bo ta zrušil, vendar so začeli stroški pritiskati in vedno bolj dušiti celotno družino.

V občinskem trisobnem stanovanju namreč zdaj biva kar šest članov družine, Mirkova Alenka je pred slabimi tremi tedni povila sina. Z začasno preselitvijo se je Dijani in njeni družini situacija le začasno izboljšala.

Nič kriva se je zdaj znašla v izredno nezavidljivem stanju. V hišo, ki iz dneva v dan bolj propada, je vložila vse življenjske prihranke. Čeprav z otroki ne more živeti v njej, mora seveda odplačevati kredit, nekaj evrov manj kot pet stotakov na mesec. Poleg tega mora plačevati dvojne stroške, tako za hišo kot tudi za nadomestno stanovanje.

Zaradi visokih stroškov družina vedno bolj tone. »Že dve leti živim na robu, čisto na robu. Ne morem plačevati dvojnih stroškov,« pravi Dijana, ki bi bila pripravljena tudi na morebitno zamenjavo, vendar niti iz te moke izgleda ne bo kruha. »Hišo so ocenili na 24.000 evrov. V to hišo sem vložila vse življenjske prihranke. Če kupuješ le parcelo z vodo in elektriko, boš dal najmanj 50.000 evrov le za zemljo,« je zgrožena Dijana.

»Občina mi je hotela dati stanovanje v Dekanih, nebivalno. Poglejte,« je povedala in nam pokazala fotografijo stare istrske hiše. »Jaz bom šla nazaj v Krnico, brez razmišljanja,« nam je napovedala obupana Dijana. Njena ideja ni navdušujoča, hišo držijo pokonci le še podporni stebri.

Sanacija ali izselitev?

Plazina pa ne ogroža le Dijanine hiše, temveč so se poškodbe začele kazati že tudi na sosedovi hiši. Raziskave, ki jih je naročila koprska občina, so pokazale, da drsi praktično celoten hrib, zato je ogrožena vsa vas. Po Dijaninih navedbah so študije pokazale, da bi morala država za ureditev brežine nameniti poldrugi milijon evrov. Ta znesek pa v današnjih časih, ko se komaj še najde denar za plače, pomenijo sanje, vendar se bo morala država prej ali slej soočiti z vprašanjem, kaj narediti. Če bodo odlašali predolgo, bi lahko edina rešitev ostala izselitev. O stanju v Krnici smo povprašali koprsko občino in ministrstvo za okolje, vendar odgovorov nismo dobili. 


Štiri milimetre v šestih mesecih

Zadnje poročilo o meritvah na območju plazu Krnica, ki ga je konec lanskega leta za koprsko občino izdelalo podjetje Geoinženiring, kaže, da je spodnji del plazu kljub zelo sušnemu lanskemu obdobju še vedno aktiven. Da bi nadzorovali premike plazine, so postavili dve vrtini s sondami, ena je pokazala, da se je plaz v pol leta premaknil za štiri milimetre. »Pri takšni hitrosti plazenja lahko nastanejo obsežnejše poškodbe strme brežine... zaradi tega bo plazenje na območju teras še pospešeno in s tem tudi premikanje stanovanjskih objektov ob robu,« ugotavljajo v poročilu, ki je bilo izdelano konec oktobra. Pri tem ocenjujejo, da bo treba pristopiti k projektu sanacije celotnega območja.

 

Deli s prijatelji