INDIJA KOROMANDIJA

Za romske barake naj okradeni Dolenjci plačajo kazenski davek

Objavljeno 24. februar 2014 14.13 | Posodobljeno 24. februar 2014 13.43 | Piše: E. N.

Kako slabo premišljen je nepremičninski davek, dokazuje primer okradenih lastnikov zemljišč v okolici Novega mesta, ki so jih zasedli Romi.

Fotografija je simbolična.

Gursovi informativni izračuni davka na nepremičnine vse bolj spominjajo na komedijo zmešnjav, je dokazala nedavna akcija Novic. V njej smo bralce pozvali, naj nas opozorijo na svoje križe in težave, ki jih imajo z nepremičninskimi izračuni. Odziv je bil izjemen, zato objavljamo prvega v seriji člankov o nesmislih Gursovih izračunov.

Ob tokratni komediji zmešnjav ne bo šlo na smeh tistim, ki bodo očitno iz svojega žepa morali plačevati za tuje napake. To so lastniki zemljišč na Dolenjskem, ki so jih zasedli Romi.

Prišleki so nanje, kakopak na črno, postavili majave kolibe in se naselili vanje. Okradeni lastniki zemljišč so v preteklosti zaradi tega pristojnim organom vlagali ovadbe, civilna iniciativa pa je zaradi neukrepanja celo ovadila ministra za okolje in gradbenega inšpektorja, toda zganil se ni nihče in zasebne lastnine ni zaščitil nihče od pristojnih.  

Mesojedec je v javnosti postal znan, ko je poslance in ostale, ki Rome vidijo zgolj po televiziji, pozval, naj za dva tedna pridejo živet v Žabjak in potem pametujejo o nacionalnih programih preseganja stereotipov in nestrpnosti.

Davčnih izračunov ne dobijo Romi, ampak okradeni lastniki zemljišč

»Danes lastniki ukradenih zemljišč dobivajo informativni izračun davka za črne gradnje v najvišji stopnji«, nas je opozoril Silvo Mesojedec, predsednik regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike iz Novega mesta.

Gre kakopak za kazensko stopnjo, s katero želi država udariti po črnograditeljih. Očitno pa je pozabila na perečo problematiko črnih gradenj, ki so si jih na prisvojenih zemljiščih postavili Romi in pravih lastnikov zemlje seveda ne pustijo niti blizu.

Romi izračunov Gursa ne bodo dobili, saj jih ni zabeleženih v nobeni uradni evidenci. Kazen za tuje grehe je država, kot sol na rano, a po črki zakona, tako raje pripisala okradenim Dolenjcem.

Jo je tudi vam zagodel Gurs? Opozorite nas. Uporabite spodnji obrazec.

Deli s prijatelji