NA SLOVENSKIH TRŽNICAH

Za domače piškote 10 evrov, mandarine po dva

Objavljeno 30. november 2015 18.53 | Posodobljeno 01. december 2015 20.00 | Piše: Ajda Janovsky

Kilogram pomaranč in mandarin stane okoli dva evra, čeprav poskušajo nekateri predvsem za pomaranče iztržiti tudi dva več.

Orehi se od lani niso podražili. Foto: Oste Bakal

Na slovenskih tržnicah je dobrote, ki jih navadno polagamo na Miklavžev krožnik, že mogoče kupiti. Cene so znosne, marsikateri trgovec ta teden pripravlja še Miklavževa znižanja.

Orehovi kifeljčki po 13 evrov

Na osrednji ljubljanski tržnici ne manjka ponudbe, primerne za Miklavževa darila. Tradicionalna sadeža, ki ju nosi dobri mož, mandarine in pomaranče, boste tam večinoma dobili po ceni 2 evra za kilogram, predvsem pomaranče pa so lahko tudi precej dražje – tudi po 5 evrov za kilogram. Oluščeni orehi, našli smo jih na pokriti tržnici, stanejo 13 evrov, torej kar 3 evre manj, kot je zapisano na spletni strani ljubljanskih tržnic. Med bogato ponudbo piškotov, tudi brezglutenskih, manj sladkih, presnih in veganskih, lahko vsak najde nekaj po svojem okusu. Cene so zelo različne, a tako kot pri mnogih proizvodih tržnične ponudbe tudi tu velja, da nekoliko višja cena včasih (ne pa vedno!) pomeni boljšo kakovost. Kilogram orehovih kifeljčkov boste na Tržnici Ljubljana Center dobili za okrog 10 evrov ali malce več. Na stojnici Domači prijatelj vam bodo zanje, denimo, zaračunali 13,90 evra. Linške piškote ponujajo po 15,90 evra, kar je podobno kot konkurenčna stojnica v bližini, kilogram mešanih piškotov pa vas bo stal 10,38 evra.

Za mandarine 2 evra

Cene mandarin in pomaranč v Celju niso dosti drugačne od povprečnih cen ljubljanskih ponudnikov – kilogram enega in drugega sadja dobite za približno 2 oziroma za 1,99 evra. V knežjem mestu kupujejo cenejše orehe – oluščeni stanejo 10 evrov na kilogram. Cene sadja na novomeški tržnici so podobne. Kilogram pomaranč ali mandarin stane 1,90 evra. Oluščeni orehi so dražji kot v Celju, in sicer za 2 evra. Na voljo so tudi različne vrste domačih piškotov, katerih kilogram stane 11 evrov.

Orehi po 8 evrov

V Pomurju je praznična ponudba kar pestra, ne le na tržnicah v Murski Soboti in Gornji Radgoni, temveč tudi po drugih adventnih in podobnih prireditvah. Tudi cene so kar sprejemljive, kajti kilogram domačih piškotov, linških piškotov, mešanih piškotov in tudi mnogih drugih priljubljenih keksov stane med 8 in 11 evri na kilogram. Po drugi strani pa oluščene orehe ponujajo med 8 in 12, orehi v lupini pa stanejo med 4 in 6 evri za kilogram. Cene potrjujejo, da je bila letina zelo dobra.

Mandarine in pomaranče stanejo od 70 centov do evra, mešano sadje, ki ga večinoma uporabljajo za sadni kruh in podobne dobrote, pa znaša med 5 in 7 evri na kilogram. 

Predstavljamo prodajalca: Lidija Korbar z Močilnega nad Radečami

Trikrat na teden, v torek, petek in soboto, boste na tržnici Radeče srečali simpatično Lidijo Korbar z Močilnega nad Radečami. Domačini ponudbo družinske kmetije na 600 metrih nadmorske višine dobro poznajo, ne le ker se na tržnici z izdelki predstavljajo že od leta 2011, temveč tudi ker se z njihovim mlekom sladkajo njihovi šoloobvezni otroci – radeška šola, ki je prepoznala prednost lokalne oskrbe, je med domače ponudnike, s katerimi sodeluje, vključila tudi Korbarjeve. Da so jih izbrali v šoli in da se pri njihovi stojnici na tržnici ustavlja lepo število stalnih kupcev, ni naključje, saj so poleg vedno svežega mleka na voljo še izvrstni domači mlečni izdelki – domače maslo, kisla smetana, mladi sirčki z dodatki ali brez, občasno tudi namazi. Paradni konj njihove mlečne ponudbe sta med drugim pregreta smetana in skuta, prejemnici zlatega znaka kakovosti na ocenjevanju kmečkih dobrot na Ptuju 2014.

»Naša posebnost so tudi jogurti, ki so izdelani iz posnetega mleka in z ekološkimi sadnimi podlagami, kar je na trgu redkost. Po okusu so zato manj sladki, ne vsebujejo barvil, so brez konzervansov, kar je po smernicah zdrave prehrane priporočljivo,« razkriva Lidija. Mleko krav s Korbarjeve kmetije je, pravi, tudi sicer pridelano blizu ekološkim smernicam. »Naše krave uživajo pretežno svežo zeleno krmo in suho seno, kar jim omogoča preskrbo z vitamini in minerali brez umetnih dodatkov. Pridelujemo tudi po smernicah brez GSO, za kar imamo certifikat,« je ponosna. Priljubljena mlečna kmetija je že razširila ponudbo tudi v druge slovenske kraje. Poleg tega, da so na Radeški tržnici, jih tako lahko srečate v Hrastniku (ob sobotah), Laškem (vsako sredo pred TIC od 9. do 12. ure), Celju (od torka do sobote v prodajalni sirarstva Videc) in Sevnici, kamor prihajajo enkrat na mesec na sejem.

Recept Lidije Korbar

Palačinke s pogreto smetano

Pregreto smetano, ki je značilna kot nadev za potice, štruklje, zavitke, lahko uporabite tudi za palačinke. Pripravite testo za zanje, pri čemer polovico moke zamenjajte z ajdovo moko. Spočito testo specite kot običajne palačinke, za namastitev ponve pa uporabite kokosovo maščobo. Za nadev pretlačite pregreto smetano, dodajte 2 žlici kokosove moke in žlico sladkorja. Nadev naj malo postoji, da se okusi prepojijo. Z njim namažite pečene palačinke in jih ponudite še tople.

Deli s prijatelji