ARBITRAŽA

Za Cerarja trditve hrvaških medijev popolna laž

Objavljeno 05. december 2017 18.38 | Posodobljeno 05. december 2017 18.39 | Piše: STA, M. U.

Slovenski premier vztraja pri uveljavitvi arbitražne sodbe.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Razsodba arbitražnega sodišča je za Slovenijo dokončna in zavezujoča za obe strani, zato bo Slovenija vztrajala pri njeni uveljavitvi, so se v kabinetu premierja Mira Cerarja odzvali na poročanje hrvaškega časnika Večernji list, da naj bi Cerar ne zavračal predloga o dvostranskem dogovoru s Hrvaško, ki bi vseboval arbitražno sodbo.

Foto: zaslonska slika

Kot so opozorili v kabinetu, je Cerar že sredi oktobra hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću poslal pismo, v katerem ga je pozval h konstruktivnim pogovorom za izvedbo arbitražne razsodbe. V pismu je Cerar med drugim hrvaški strani predlagal nadaljnje korake za implementacijo razsodbe in izpostavil stališče, da je mejo na morju arbitražno sodišče natančno določilo, kar omogoča neposredno izvajanje, državi pa bi se morali osredotočiti predvsem na izvedbo arbitražne sodbe na kopenskem delu meje. Najboljša pot naprej bi po mnenju Cerarja bil dogovor o ustanovitvi skupne komisije, ki bi začela proces demarkacije mejne črte in proučila praktične rešitve tam, kjer je treba.

Pripravljen nadaljevati dialog s Plenkovićem

Slovenski premier se trudi, da bi razsodba bila uveljavljena v dogovoru s Hrvaško in je o tem pripravljen nadaljevati dialog s Plenkovićem, so še ponovili v kabinetu. Obenem so spomnili, da Cerar odobrava tudi ponujeno pomoč Evropske komisije.

Slovenska stran medtem nadaljuje priprave za izvajanje razsodbe. Rok, ki ga je za pripravo vsega potrebnega določilo arbitražno sodišče, se sicer izteče 29. decembra. Kot danes piše Večernji list, si želi Cerar spor o meji s Hrvaško urediti do pomladi, da bi se izognil možnosti, da bi ta postal osrednja tema v kampanji pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo verjetno junija. Obenem dodaja, da Cerar ne zavrača predloga o dvostranskem dogovoru, ki bi vseboval arbitražno sodbo, ki ga je v javnosti nedavno predstavila predstojnica katedre za mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Vasilka Sancin.

Ob robu obiska vlade v Zasavju je premier ugotovitve in trditve hrvaških medijev označil za popolnoma neresnične.

Dodal je, da si želi, da bi zgodbo končali na pozitiven način, z izvršitvijo arbitražne odločbe, kajti tako bi zaprli pomembno vprašanje na konstruktiven način. »Dokler je ta stvar odprta, obremenjuje odnose med državama, povečuje nezaupanje in tega si ne želim. Tako da si seveda prizadevam, da bi do tega prišlo, žal pa hrvaška stran še ni kooperativna, tako da nadaljujem dialog z njo in upam, da bomo ta dialog pripeljali do končne pozitivne rešitve.« Dejal je še, da nobeno dogovarjanje o meji na kopnem ne sme pomeniti odklona od arbitražne odločbe. Gre le za to, da se je treba na terenu dogovoriti o podrobnostih, ki so v meji tolerance, ki jo dopušča arbitražna odločba. Kakršen koli odstop od arbitražne odločbe bi bil po mnenju premierja protipravno dejanje, bilo pa bi tudi popolnoma v nasprotju z interesi Slovenije. Cerar zato pravi, da bo to stališče še naprej odločno zagovarjal.

Deli s prijatelji