NESTRPNOST

Z žaljivim grafitom nad Pahorja

Objavljeno 27. januar 2013 20.40 | Posodobljeno 27. januar 2013 20.42 | Piše: S. J., STA

Sovraštvo do slovenske narodne skupnosti je še vedno živo.

Na steno so s črnim razpršilom zapisali Pahor kapo (fotografija je simbolična).

KOPER – Na pročelju Kulturnega doma v Trstu se je že drugič v nekaj več kot dveh letih pojavil žaljiv napis na račun pisatelja Borisa Pahorja, je poročal Primorski dnevnik.

Neznani nestrpneži so s črnim razpršilom napisali žaljivko »Pahor kapo« in narisali keltski križ. Žaljiv grafit je zjutraj opazila predstavnica Slovenskega stalnega gledališča Sonja Kerstein, ki je takoj poklicala karabinjerje.

Po besedah predsednice Slovenskega stalnega gledališča Maje Lapornik so predstavniki sil javnega reda po ogledu pomazanega pročelja naročili takojšnje čiščenje, Kulturni dom je bil kmalu spet čist.

Nestrpnost in sovraštvo

Ena od krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza, je danes obsodila mazaško akcijo, s katero so se neznanci znesli nad tržaškim Kulturnim domom in Borisom Pahorjem. S tem dejanjem so ponovno dokazali, da se nikakor ne morejo znebiti nestrpnosti in sovraštva do slovenske narodne skupnosti, so poudarili v sporočilu za javnost.

V Slovenski kulturno-gospodarski zvezi pričakujejo, da bodo predstavniki oblasti in policije poostrili nadzor ter čim prej odkrili in kaznovali storilce, ki kljub prizadevanjem demokratičnih in naprednih sil ostajajo večkrat nekaznovani in s tem dobivajo potuho za nadaljnja protislovenska dejanja, so zapisali.

Deli s prijatelji