NOVE DAVŠČINE

Z novimi davki do dodatnih 31 milijonov evrov prihodkov

Objavljeno 30. januar 2013 13.03 | Posodobljeno 30. januar 2013 13.03 | Piše: A. L., STA

Država si od sladkanih pijač obeta 14 milijonov, od obdavčitve srečk pa 17,4 milijona evrov.

Kofein v pijači povzroča odvisnost, torej takšna za otroke ni primerna.

LJUBLJANA – V skladu z napovedmi finančnega ministra v odstopu Janeza Šušteršiča so na finančnem ministrstvu že pripravili predloga dveh novih davkov. Od obdavčitve sladkih pijač si obetajo dodatnih 14 milijonov evrov proračunskih prihodkov, od obdavčitve srečk pa 17,4 milijona evrov. Na pripombe javnosti bodo čakali do 11. februarja.

100 gramov na liter pomeni (vsaj) 10 centov več

Davek na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah je Šušteršič napovedal že pred koncem lanskega leta. Kot je razvidno iz predloga zakona, v teh dneh objavljenega na spletnih straneh finančnega ministrstva, bodo obdavčeni sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah ter v pripravkih za brezalkoholne pijače. Ne bodo pa obdavčene mineralne vode in vode, ki ne vsebujejo sladkorja, sladil ali arom. Davek v višini en evro na kilogram sladkorja pomeni, da bo liter pijače z običajno vsebnostjo sladkorja 100 gramov na liter dražji za 10 centov. Sladila pa bodo obdavčena z 20 centi na liter brezalkoholne pijače v primeru največje dovoljene vsebnosti. V primeru nižje vsebnosti sladila bo obdavčitev ustrezno nižja.

Preberite tudi ZPS: Koliko kock sladkorja vsebujejo

Obdavčene bodo vse brezalkoholne pijače ne glede na to, ali so jim bili sladkor oz. sladila dodani ali pa gre za naravni sladkor v pijači. Izjema bo veljala le za brezalkoholne pijače, proizvedene iz svežega sadja za neposredno prodajo potrošnikom in porabo v gostinskih lokalih.

Na podlagi podatkov o prodaji brezalkoholnih pijač na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da bi lahko od novega davka dobili približno 16 milijonov evrov na leto. Vendar pa je pričakovati, da se bo poraba zmanjšala, zato je njihova projekcija prihodkov zmanjšana na 14 milijonov evrov letno. 

Manj igralcev igre na srečo?

Prav tako se bo po pričakovanjih zaradi novega davka od srečk zmanjšalo povpraševanje po igrah na srečo, kar na ministrstvu z vidika preprečevanja negativnih plati igralništva ocenjujejo kot pozitivno. Kot je že prejšnji teden povedal Šušteršič, bo davek na srečke v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo, kamor med drugim sodijo loterijske srečke in stavni listki, znašal 10 odstotkov od prodajne cene srečke.

Zavezanci za dodatni davek v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo so prireditelji klasičnih iger na srečo. V Sloveniji imata veljavno koncesijo za prirejanje tovrstnih iger Loterija Slovenije in Športna loterija. Davka pa ne bo treba plačati društvom in neprofitnim humanitarnim organizacijam, ki igre na srečo prirejajo občasno z namenom zbiranja denarnih sredstev za financiranje lastnih dejavnosti.

Ob upoštevanju prometa Loterije Slovenije in Športne loterije v letu 2011 bi lahko proračunski prihodki zaradi novega davka znašali približno 18 milijonov evrov letno. Ker pa se bodo po drugi strani za približno 600.000 evrov zmanjšali prihodki zaradi davka od dohodkov pravnih oseb in davka od iger na srečo, na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da si lahko proračun obeta za 17,4 milijona evrov več prihodkov na leto.

Deli s prijatelji