Z VLAKOM

Z devetimi evri iz Ljubljane do Zagreba ali Reke

Objavljeno 13. december 2015 11.27 | Posodobljeno 13. december 2015 11.27 | Piše: STA, Mo. S.

Slovenske železnice so predstavile nov vozni red, ki vključuje tudi nizkocenovne ponudbe.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Danes je začel veljati nov vozni red Slovenskih železnic (SŽ), ki prinaša nekaj novosti tako v notranjem kot mednarodnem potniškem prometu, so sporočili.

Med novostmi v mednarodnem prometu navajajo, da bo vlak Citadella po novem voznem redu iz Ljubljane odpeljal ob 8.45, slabi dve uri prej kot zdaj, in prispel v madžarsko prestolnico ob 17.29. Iz Budimpešte se bo namesto sredi dneva po novem vračal ob 8.30 in v Ljubljano pripeljal ob 16.43.

Pomembna novost je, da bo imel povezavo z vlakom v Koper in iz njega, poleti bodo tako v njegovi sestavi tudi direktni vagoni, s katerimi bo mogoče potovati med Budimpešto, Ljubljano in Koprom. Med omenjenimi mesti bo v poletni sezoni dvakrat na teden vozil tudi nočni vlak. V Italijo bo šestkrat na dan vozil vlak iz Ljubljane do Opčin, od koder je mogoče pot do središča Trsta nadaljevati z lokalnimi avtobusi, ki vozijo na 20 minut. Z Opčin in tudi iz smeri Nove Gorice bo skozi Sežano in Divačo poleti vozilo več vlakov proti Istri – v Buzet, Pazin, Kanfanar in Pulj.

V maloobmejnem prometu s Hrvaško, prek Rogatca, so na železnicah poskušali upoštevati želje in potrebe lokalnega prebivalstva na obeh straneh meje. Tako bodo trije vlaki na dan vozili iz Celja prek Rogaške Slatine in Rogatca do Džurmanca in naprej do Zaboka in Zagreba, kar bo znatno povečalo izbiro tako za vsakodnevne potnike na omenjenih relacijah kot tudi za obiskovalce Rogaške Slatine in bližnjih turističnih krajev. Za vse, ki iz Ljubljane potujejo v Zagreb ali na Reko, pa bodo novost nizkocenovne ponudbe, po katerih bodo enosmerne vozovnice stale le devet evrov.

Notranji promet

V notranjem prometu je sprememb manj. Vozni red so na Slovenskih železnicah, kolikor je bilo mogoče, prilagodili željam potnikov, še posebej tistih, ki se z vlaki vsak dan vozijo v šolo ali na delo, nekateri vlaki pa bodo vozili v sestavi z več vagoni.

Tako bosta med Ljubljano in Litijo vozila dva vlaka več kot doslej, en vlak več pa bo vozil tudi med Ljubljano in Jesenicami. Tudi dva vlaka med Ljubljano in Kamnikom bosta podaljšala vožnjo, in sicer do postajališča Jarše Mengeš, prav tako pa bodo vlaki iz Celja ob sobotah podaljšali vožnjo do Rogatca.

Deli s prijatelji