STISKAČ

Z bogatim Racmanom v
 boj za svojih tristo evrov

Objavljeno 24. julij 2012 11.00 | Posodobljeno 23. julij 2012 20.47 | Piše: Aleksandar Lukić

Racman ima prek 15 milijonov evrov premoženja, a študentom ne da plač.

Njegovo premoženje so ocenili na dobrih 15 milijonov evrov. A od denarja, četudi za svoje zaposlene, se očitno težko loči. Foto: Mavric Pivk

LJUBLJANA – V ljubljanskem Koloseju močno škripa. Iz več virov so nas obvestili, da plače v podjetju Kolosej kinematografi, ki je v lasti enega najbogatejših Slovencev Sergeja Racmana, močno zamujajo. Poleg tega so odpustili več redno zaposlenih in študentov, čistilkam pa skrajšali delovni čas. Večino dela zadnjih zdaj opravljajo kar študentje.

V podjetju so se zavili v molk, v uradnem odgovoru so dejali le, da so bile plače izplačane v zakonsko določenem roku. Na vprašanje, kdaj je študentu plača izplačana v skladu z zakonom – pred zamujanjem naj bi jih izplačevali od 20. do 25. v mesecu –, niso odgovorili. Tudi vprašanja o odpuščanjih so preskočili.

Majsko plačo prejeli julija

»Vsi smo pošteno razočarani, lahko bi celo rekli besni. Zamujajo nam plače, majsko smo prejeli zdaj v juliju, nekateri smo morali zaradi tega prestaviti počitnice, saj si jih ne moramo plačati,« pravijo študentje. Okoli 80 v Koloseju in Areni Vodafone zaposlenim študentom so na sestanku z upravo pojasnili, da so razmere takšne, kot so, in da bodo plače to poletje pač zamujale. No, vsaj dokler Kolosej ne zasluži dovolj, naj bi jim dejala uprava.

Študentom se je to zdelo absurdno, saj so jim poleg tega znižali še urne postavke in jim naložili še več dela, čistilka po novem dela le še štiri ure na dan. »To pomeni, da namesto čistilk mi skačemo po stranišču in polnimo izpraznjene škatle za WC-papir in milnico, umazanijo moramo tudi pomesti, sami moramo odnašati smeti iz prostorov, tam, kjer pečejo kokice, moramo vse pomiti. Naročeno je bilo, da ko je konec gneče, moramo najprej storiti to, šele potem lahko gremo na malico. Velikokrat pa se zgodi, da se po koncu gneče takoj naredi nova, ker so filmi pač tako porazdeljeni, in nimamo časa pojesti niti sendviča, kaj šele kosilo, ki naj bi nam pripadalo,« so nad odnosom uprave ogorčeni študentje.

Varnostniki delajo, ko ni ljudi

V Koloseju bo varnostnik po novem prisoten le od 22. ure zvečer do 10. ure zjutraj: »To je takrat, ko nas ni v službi. Ko bodo ljudje začeli razgrajati, naj jih mi vlečemo narazen? Nikakor ne. Strašno in nedopustno je biti v Koloseju brez varnostnika. Vendar so navedli, da so to varčevalni ukrepi,« pripoveduje gonilna sila Koloseja.

Kljub zamujanju plač še vedno prihajajo v službo, četudi včasih nimajo niti za malico: »Borimo se za tistih ubogih 300 evrov plače.« Pri tem pa študentje ne morejo mimo dejstva, da plače zamujajo v podjetju, katerega lastnik je eden najbogatejših Slovencev, ta pa, namesto da bi svojim zaposlenim redno izplačeval plače, denar raje zapravlja za prisvajanje igralniških salonov.

Racman brez komentarja

Šefa Koloseja Sergeja Racmana, ki je bil po oceni revije Manager s 15,3 milijona evri premoženja 56. najbogatejši Slovenec, smo večkrat poskušali priklicati za komentar, a neuspešno. Tudi e-sporočilo, ki smo ga naslovili nanj in ga je prejel (o tem, da ga je prebral, imamo potrdilo), je očitno romalo le v koš, saj se nanj ni odzval.
 

Deli s prijatelji