BOŽIČNE LUČKE

Z adventnim vlakom v Gradec

Objavljeno 02. december 2017 14.13 | Posodobljeno 02. december 2017 14.15 | Piše: S. I.

Srečnim izžrebancem podarjamo vozovnice za 5 mest v naši soseščini. Za konec predstavljamo avstrijski Gradec z ledenimi jaslicami.

V Gradcu je vse adventne tržnice najbolje obiskati peš. FOTO: Austria.info

LJUBLJANA – Slovenske novice bomo skupaj s Slovenskimi železnicami izžrebane bralke in bralce v adventnem času odpeljale na Dunaj, v Zagreb, Beljak, Budimpešto in Gradec. Za vsako od teh prazničnih mest bomo izžrebali trikrat po dve brezplačni povratni vozovnici, poleg tega pa še 15-krat po dve povratni po polovični ceni prav tako za vsako od naštetih mest.
Kdor si želi preizkusiti srečo, naj izpolni kupon, ki ga bomo v Slovenskih novicah objavljali vsak dan do 6. decembra, in ga pošlje na naš naslov. Žrebanje bo 7. decembra, dobitnike pa bomo razglasili 8. decembra.

45 ton ledu je umetnik Kimmo Frosti spremenil v ledene jaslice.

Nagrajenci se bodo s Slovenskimi železnicami dogovorili za prevzem vozovnic za izbrano smer in datum odhoda. Pri Železnicah opozarjajo le, da je število mest na vlakih omejeno, tako da se je dobro vnaprej pozanimati glede izbranega datuma odhoda.

Adventni Gradec

V tednih pred božičem se prestolnica avstrijske Štajerske spremeni v romantično zimsko pravljico. Nešteti božični sejmi vabijo k pohajkovanju, čvekanju in uživanju. In najboljše: vse sejme lahko obiščete peš, saj so v središču mesta. V Gradcu bo do 24. decembra odprtih 14 adventnih in božičnih tržnic, urejenih z veliko ljubezni in z različnimi božičnimi tematikami. Središče dogajanja je glavni trg z lesenimi hišicami, v katerih ponujajo hrano, pijačo, spominke in okraske. Vsaka hišica ima pod napuščem miniaturni razstavni prostor. Najbolj čarobna točka adventa v Gradcu so vsekakor ledene jaslice na dvorišču Deželne hiše (Landhaus). Kimmo Frosti, umetnik, ki izdeluje skulpture iz ledu, je 45 ton ledu oblikoval v edinstveno umetnino.

Graški advent ponuja veliko zabave tudi za vse male goste: otroška adventna tržnica Kleine Neutorgasse bo z velikim kolesom, vrtiljakom in pravljičnim vlakom ter lončki pene in sladkorne vate poskrbela, da zažarijo otroške oči. V otroškem šotoru so studio za peko piškotov, pripovedovalni kotiček in igrišče, slišalo se bo tudi otroške adventne pesmi. Zato ni čudno, da graški adventni sejem vsako leto obišče kar poldrugi milijon ljudi, med njimi Slovenci, Hrvati, Italijani, Madžari in Nemci, ki si še kako radi privoščijo skodelico kuhanega vina, ki mu domačini pravijo schilcher, ali sadno-vinske bovle. Zraven še kako prija pečen kostanj, ki ga ponujajo tako rekoč na vsakem vogalu.

Deli s prijatelji