NA KOŽO

Vstajniški klobuk

Objavljeno 16. avgust 2014 00.20 | Posodobljeno 16. avgust 2014 00.21 | Piše: Bojan Budja

Od Fištravčeve vstajniške predvolilne podobe je enak le klobuk. Vse drugo je zgnilo.

Bojan Budja

Volitve pod Alpami so dokazano nepredvidljive. Še bolj posledice, ki jih volilni rezultat slej ko prej naplavi. Krivi smo kajpak volivci. Najprej, ker nekoga izvolimo, potem pa, ker za nameček od njega še pričakujemo, da bo dostojen in pošten. Kot so Mariborčani pričakovali od vstajniškega župana Andreja Fištravca. A je od njegove uporniške predvolilne podobe po vsega debelem letu dni ostal enak le klobuk, vse drugo pod njim je zgnilo.

Če Mariborčani ne bi imeli Ljudskega vrta, nogometa in Zahoviča, bi Fištravcu trda predla že danes. V županski fotelj se je zavalil, ker je štajerski gnev s pomočjo ulice, granitnih kock in solzivca odnesel koruptivnega Kanglerja. A pozor: Kangler je odšel šele v drugi polovici svojega drugega mandata, Fištravec pa si je uradne kazenske ovadbe zavoljo zlorab svojega položaja prislužil že po vsega enem letu županovanja! Spomnimo se enega njegovih modrovanj pred izvolitvijo: »Ko je župan zapleten v niz sumničenj, je pač zdravemu razumu jasno, da normalno opravljanje funkcije ni več mogoče.« Ker njegov razum ni več zdrav, Fištravec o odstopu ne razmišlja. Tudi za včerajšnjega vstajnika je oblast postala slast, ki je ne gre izpustiti. Kar dodatno potrjuje, da je korupcija najbolj nezmotljivo znamenje demokracije in ustavne svobode.

Fištravec bo tako čez dva meseca – meni nič, tebi nič – ponovno kandidiral za mariborskega župana. Več kot o njem bo volilni izid tokrat povedal o Mariborčanih. A jim docela zaupam. Sicer pa, kako verjeti nekomu, ki danes v stilu dresirane papige trdi, kako je nekdo zlorabil policijo v politične namene?! Saj da je sklepanje spornih podjemnih pogodb običajna praksa. Zanj je torej običajno, da svojim prijateljem, ki zaradi neustrezne izobrazbe ne morejo zasesti uradniških položajev, omogoči želeni zaslužek po obvodni, za občino daleč najdražji poti. Zanj je tudi običajno, da s primerno težko podjemno pogodbo postavi svojega svetovalca za boljše odnose s srbsko občino Kraljevo. Hik! Kot je bilo zanj običajno, da si je z občinsko službeno bančno kartico nakupoval oblačila rekoč, kako so Murini ali Versacejevi gvanti s pripadajočimi klobuki njegova delovna uniforma. Saj da jih imajo tudi občinski cestarji, redarji in komunalci.

Deli s prijatelji