VIJUGANJE

Vse stranke premierke Bratušek in ministra Jakiča

Objavljeno 30. april 2014 22.34 | Posodobljeno 30. april 2014 22.34 | Piše: P. J.

V osmih letih je kandidirala na listah štirih različnih strank, kot kaže, pa bo v svoj življenjepis v kratkem dodala še eno.

Skupaj sta bila že v LDS, Zares in Pozitivni Sloveniji. Zdaj bosta, kot kaže, skupaj še v četrti stranki.

LJUBLJANA – O pestri politični karieri predsednice vlade Alenke Bratušek so mediji poročali že pred letom dni, ko je postala predsednica vlade. Na spletni strani Delo.si so njeno politično kariero označili kot veleslalomsko progo, kot kaže pa bo tej progi dodala še vsaj ena vratca, saj bo očitno ustanovila novo stranko.

Veleslalomu dodala nova vratca

Bratuškova je na lokalnih volitvah leta 2006 kandidirala na listi LDS, dve leti za tem pa se je za poslanski stolček potegovala na listi stranke Zares. Na predčasnih volitvah, ki so potekale leta 2011, je Bratuškovi uspelo in s stranko Jankovićeve Pozitivne Slovenije je postala poslanka, kasneje pa celo predsednica vlade.

Alenka Bratušek je prvič postala kranjska mestna svetnica leta 2006, ko je bila izvoljena na listi LDS, štiri leta kasneje, leta 2010, pa se je za nov svetniški mandat potegovala na listi neodvisne kandidatke za županjo Hermine Krt. Bratuškova je bila izvoljena še drugič. Ko je bila ustanovljena stranka Pozitivna Slovenije, pa je nato z ostalimi nekdanjimi člani stranke Zares migrirala med člane svetniške skupine PS.

Vijuga tudi Jakič

Podobno kot Alenka Bratušek pa je med strankami vijugal tudi aktualni obrambni minister Roman Jakič. Prvič je pod barvami LDS postal poslanec v tretjem sklicu državnega zbora RS , bil je evroposlanec in generalni sekretar LDS. Nato je prestopil med oranžne, k stranki Zares, kjer je na volitvah 2008 kandidiral za poslanca. Leta 2006 pa je bil na Listi Zorana Jankovića izvoljen za mestnega svetnika. Na predčasnih volitvah 2011 je prestopil k Jankoviću in na njegovi listi kandidiral za poslanca, bil izvoljen in lani postal minister. Jakič pa bo skupaj z Bratuškovo presedlal že k četrti politični stranki v svoji karieri.

Deli s prijatelji