DO 36 STOPINJ

Vročinski val bo popustil šele konec tedna

Objavljeno 22. avgust 2011 14.28 | Posodobljeno 22. avgust 2011 10.27 | Piše: T. L.

Visoke temperature tudi na sosednjem Hrvaškem

Kako si pomagati, če nismo na dopustu?

LJUBLJANA – V naslednjih dneh nas čaka peklenska vročina – temperature se bodo vsak dan povzpele do 36 stopinj Celzija, predvsem v mestnih središčih in ob morju, medtem ko bo v višjih krajih vročina malce znosnejša. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, na planotah Notranjske okoli 12, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj Celzija, je zapisano na spletni strani republiške agencije za okolje.

Previdno s popoldanskimi aktivnostmi

In kaj lahko v teh pasjih dneh storimo tisti, ki nismo na dopustu? Predvsem v popoldanskem času, ko je toplotna obremenitev največja, ne pretiravajmo z aktivnostmi. Pazite, da v teh dneh popijete dovolj osvežilne tekočine (najmanj dva litra), v najhujši vročini omejite športna in druga udejstvovanja, za bolnike in starejše pa velja še posebna previdnost. Odločajte se za lahko hrano, dovolj nesladkane in po možnosti negazirane tekočine (najboljša je voda), odpravite se v naravo in stran od mestnega betona, izbirajte lahka oblačila, poskrbite za zračenje prostorov v nočnem in jutranjem času, preko dneva pa z žaluzijami ali roletami preprečite vdor vročega zraka v prostore. 

Že zjutraj do 20 stopinj Celzija

Kot nam je povedal Andrej Pečenko, dežurni meterolog na republiški agenciji za okolje, se večja sprememba kaže šele ob koncu tedna, ko bi lahko temperature padle s 35 na 25 stopinj Celzija. Napovedovati, ali bodo višinska jedra hladnega zraka dosegla naše kraje in ali bo do osvežitve vendarle prišlo, je še prezgodaj.

Jutri zjutraj (in tudi naslednje dni) bodo v mestnih središčih in ob morju temperature dosegle 20 stopinj, drugod pa do 15 stopinj. Že danes zjutraj so v Kopru izmerili 22–23 stopinj.

Nič hladnejše pa ni pri naših sosedih Hrvatih in tudi na širšem območju Balkana, saj bodo temperature v tem tednu dosegle do 40 stopinj Celzija, že danes ob 5. uri zjutraj so, denimo, v Dubrovniku namerili 30 stopinj.

Deli s prijatelji