REŠITEV

Vrnitev idealov slovenske pomladi

Objavljeno 09. februar 2013 19.58 | Posodobljeno 09. februar 2013 19.59 | Piše: S. J.

Brščič opozarja, da smo namesto svobodnega tržnega gospodarstva dobili tovarišijski kapitalizem.

Bernard Brščič.

LJUBLJANA – »Po dveh desetletjih samostojnosti lahko govorimo o izgubljenih iluzijah, razčaranosti in razočaranosti,« je zapisal Bernard Brščič z Inštituta dr. Jožeta Pučnika. Čeprav v dveh desetletjih samostojnosti pomnimo mnogo uspehov, je po Brščičevem mnenju, sedanja kriza razkrila, da procesi niso potekali v pravo smer: »Postali smo stagnantna družba, evropski bolnik.« Opozoril je, da smo namesto svobodnega tržnega gospodarstva dobili tovarišijski kapitalizem.

Razprave Zbora za republiko ponujajo anamnezo problemov

Med civilnodružbenimi gibanji, ki iščejo izhod iz nastale krize, je izpostavil Zbor za republiko in njegove okrogle mize na temo, kdo nam je ukradel državo, ravno iz teh razprav pa je mogoče razbrati »razmeroma jasno anamnezo družbenih problemov, ki obsegajo splet prava, politike in ekonomije«.

Vladanje po načelu 3K

Brščič ugotavlja, da so v Sloveniji kršena vsa načela pravne države. Skrb vzbujajoče za Brščiča so tudi zlorabe pravosodnih institucij za politične namene. Opozoril je tudi na pomanjkanje varoval, ki bi preprečila zlorabo večinskega pravila: »Odsotnost teh varoval pa povzroča izrojenost demokracije.« Država v takšnih razmerah, pravi Brščič, postane talka interesnih skupin: »Vzpostavi se način vladanja 3K, klientelizma, kriminala in korupcije, ko so državne institucije ugrabljene za ekstrakcijo rent, dejansko krajo.«

Dve poti iz trenutne situacije

Brščič iz trenutnega položaja vidi dve poti: »Prva vodi k odstranitvi rent, kar je dosegljivo s privatizacijo gospodarstva ali pa s čakanjem na njegovo popolno izropanje.« Druga pa temelji na antičnem idealu politike, ki si prizadeva za skupno dobro: »Za dosego tega cilja je potrebna moralizacija politike, a žal danes moralizacije politike doživljamo politizacijo morale.«

Vrnitev idealov slovenske pomladi

V časniku Delo je še zapisal, da so odgovor na trenutne preizkušnje »vrnitev idealov slovenske pomladi, pravna država, svobodno tržno gospodarstvo in predanost demokraciji«.

Deli s prijatelji