ZAVRNITEV

Vrhovno sodišče o poročilu KPK: Janša dobil košarico

Objavljeno 25. februar 2013 14.34 | Posodobljeno 25. februar 2013 14.34 | Piše: T. L.

Pritožbo Ivana Janeza Janše glede zaključnega poročila KPK je vrhovno sodišče zavrnilo.

Janez Janša na novinarski konferenci v Bruslju.

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes prejela sklep vrhovnega sodišča, s katerim je to zavrnilo pritožbo Ivana Janeza Janše in potrdilo sklep upravnega sodišča, ki je zavrnilo predlog Janeza Janše o izdaji začasne odredbe glede zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank.

Naj spomnimo: Janša se je sredi februarja po pooblaščencu Franciju Matozu pritožil na upravno sodišče zoper sklep, s katerim je upravno sodišče zavrnilo njegovo zahtevo po zadržanju poročila KPK, sodišče pa je pritožbo skupaj s spisom predložilo v reševanje vrhovnemu sodišču.

Ni ne vsebinskih ne postopkovnih pogojev za izdajo začasne odredbe

Upravno in vrhovno sodišče sta ocenili, da v konkretnem primeru »niso podani ne postopkovni, ne vsebinski pogoji za izdajo začasne odredbe, saj tožnik ni izkazal ne zadostne verjetnosti, da je komisija posegla v njegove človekove pravice, ne nepopravljive škode na osebnih pravicah«. Pri tem je vrhovno sodišče med drugim tudi zapisalo, da »opravljanje funkcije predsednika vlade ni tožnikova [osebna] pravica, niti [osebna] pravica kogar koli drugega«, sporočajo iz KPK.

Pri KPK upajo na zvišanje ravni diskusije 

Komisija po objavi odločitve upravnega in vrhovnega sodišča, ki nista pritrdili navedbam tožnikov, upa, »da se bo raven diskusije glede poročila komisije, ki je bila v zadnjih tednih s strani nekaterih političnih akterjev in z njimi povezanih oseb izrazito žaljiva in nedostojna, vendarle vsaj nekoliko dvignila iz kloake umanjkanja politične in pravne kulture«.

Deli s prijatelji