PATRIA

Vrhovno sodišče Janševo zahtevo obravnava prednostno

Objavljeno 30. junij 2014 17.28 | Posodobljeno 30. junij 2014 17.28 | Piše: STA, Mo. S.

Sodnica poročevalka se mora z zadevo brez odlašanja začeti intenzivno ukvarjati, pravijo na sodišču, kjer pa okvirnih rokov ne morejo napovedati.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je sodnici poročevalki, ki ji je dodeljena zahteva predsednika SDS Janeza Janše za varstvo zakonitosti v primeru Patria, ustavil pripad vseh drugih zadev. Zadeva se obravnava prednostno, so pojasnili.

Pred šestimi sodniki kazenskega oddelka vrhovnega sodišča je trenutno skupno odprtih 142 različnih zahtev za varstvo zakonitosti, od tega jih je pri konkretni sodnici poročevalki 26, še pojasnjujejo na sodišču. Sodnica poročevalka se mora z zadevo brez odlašanja začeti intenzivno ukvarjati, pravijo, dodajajo pa, da okvirnih rokov ne morejo napovedovati. »Dinamika postopka je odvisna izključno od ugotovitev in odločitev sodnika poročevalca.« 

V odboru za preprečevanje zlorab v pravosodju pri Zboru za republiko so danes znova pozvali vrhovno sodišče, naj nemudoma odloči o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za Janšo, saj da za to ne potrebuje mnenje vrhovnega državnega tožilstva. Opozarjajo, da je v vseh primerih suma kršitve človekovih pravic in neupravičenega odvzema svobode sodišče dolžno odločati nemudoma. V Svetu katoliških laikov Slovenije pa pozivajo k poštenemu sojenju v zvezi z obsodbo Janše.

Deli s prijatelji