MIGRANTSKA KRIZA

Vojaki dobili policijska pooblastila, prebivalstvo se upira

Objavljeno 24. februar 2016 10.03 | Posodobljeno 24. februar 2016 09.59 | Piše: STA, Mo. S.

V Logatcu napovedujejo nove proteste proti vzpostavitvi azilnega centra, v kranjskem dijaškem domu je poskus namestitve mladoletnih migrantov brez spremstva propadel.

LJUBLJANA, LOGATEC, KRANJ – Medtem ko imajo pripadniki Slovenske vojske (SV) od danes izjemna, policijska pooblastila pri varovanju državne meje, je v notranjosti države burno zaradi nastanitev migrantov.

Vojakom je pooblastila v ponedeljek podelil državni zbor (DZ). Vojska bo razporejena na tiste dele zelene meje, kjer je pričakovati največ nezakonitih prestopov meje, vojaki pa lahko po novem skupaj s policijo opozarjajo in napotujejo ljudi, jim začasno omejijo gibanje ter sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. Člen je lahko aktiviran najdlje tri mesece, njegovo izvajanje pa se lahko tudi podaljša.

V Logatcu bodo še protestirali

So pa v torek zvečer krajani Logatca pripravili protestni shod proti vzpostavitvi azilnega centra v kraju. Kot je poročala Televizija Slovenija, domačine skrbi predvsem, da bi v njihovi bližini naselili skupine migrantov, ki se vračajo iz Evrope. V Logatcu je namreč veliko družin z majhnimi otroki, zaradi obetajočega se centra pa se počutijo ogrožene.

Po poročanju spletnega portala Lokalni utrip so se protestniki po eni uri mirno razšli, a bodo protestirali tudi danes, in sicer ob 18.30 pred občinsko stavbo. Na spletni strani občine Logatec je navedeno, da je bila občina o domnevni vzpostavitvi izpostave azilnega doma obveščena šele v torek, župan Berto Menard pa pravi, da je bil o tej nameri seznanjen »bolj posredno«.

V dijaškem domu jih ne bo

Je pa v torek propadel poskus namestitve mladoletnih migrantov brez spremstva v kranjski dijaški dom. Država si namreč prizadeva vzpostaviti poseben nastanitveni center za mladoletne migrante brez spremstva, zato med ministrstvi za notranje zadeve, za izobraževanje ter za delo potekajo intenzivne aktivnosti, da bi mladim migrantom s strokovno podporo, prevajalci in drugim zagotovili primerno obravnavo.

Nekaj migrantov so medtem že nastanili tudi v samski dom na Kotnikovi v Ljubljani.

Po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je v Sloveniji trenutno sicer 12 begunskih mladoletnikov brez spremstva. Stari so od 10 do 14 let. Mladoletniki brez spremstva so izrazito ranljiva skupina, v večini primerov so to otroci, ki so jih starši v želji, da bi rešili njihova življenja, poslali na pot proti Evropi. Enako poudarjajo tudi pri varuhu človekovih pravic, kjer so v preteklosti že večkrat opozarjali, da prostori Centra za tujce v Postojni in Azilnega doma v Ljubljani niso najprimernejši za namestitev otrok brez spremstva, zato podpirajo prizadevanja, da se najdejo dodatne lokacije, ki bodo otrokom omogočile uresničitev vseh pravic, ki jim pripadajo na podlagi konvencije o otrokovih pravicah.

Ravnateljica kranjskega dijaškega doma Judita Nahtigal je njihovo namestitev v Kranju zavrnila, saj so bili »starši dijakov izrazito negativni in izrecno proti, da bi v domu bivali otroci brez staršev«. Povedala je, da so nekateri starši celo zagrozili z izpisom iz doma, stanje je bilo menda že v petek obsedno. S kranjske občine so sporočili, da je po njihovem mnenju boljša lokacija za namestitev mladoletnih migrantov v azilnem domu v Ljubljani, kjer so prisotne tudi vse strokovne službe.

Še več ograje

Država se sicer še naprej pripravlja na omejevanje prihodov migrantov. Tako bodo panelno ograjo za obvladovanje migracijskih tokov ob meji s Hrvaško začeli postavljati tudi na Kočevskem, kjer ograje do zdaj ni bilo. V občini Kostel bodo žično-rezilno ograjo ponekod v kratkem nadomestili s panelno, v črnomeljski občini pa na izpostavljenih mestih, kjer so jo januarja že odstranili, prav tako nadaljujejo nameščanje panelne ograje.

Deli s prijatelji