V STEČAJ

Vodušek kršil pravila. Preberite, kaj je zamolčal

Objavljeno 24. oktober 2015 10.37 | Posodobljeno 24. oktober 2015 10.37 | Piše: A. L.

Prijavljenih terjatev je za več kot dva milijona evrov.

LJUBLJANA – Kriza je presenetila znane in manj znane Slovence. Mnogi so si nakopali dolgove, možnost za nov začetek pa so videli v osebnem stečaju. Med tistimi, ki luč na koncu tunela vidi v njem, je tudi novinar, televizijec, med novinarji znan tudi kot one-man-band, Vladimir Vodušek. Dobro znan je tudi po ženi Nataši Vodušek, nekdanji veleposlanici v BiH, nasedlem projektu Info TV (v stečaju) in odmevni aretaciji na priljubljenem postajališču Trojane med Ljubljano in Celjem zaradi domnevnega izsiljevanja.

Sodišče je Voduškov osebni stečaj začelo na njegovo pobudo konec leta 2013. Dodeljena mu je bila upraviteljica Romana Kruhar Puc, kasneje pa je primer prevzela Vida Gaberc. V otvoritvenem poročilu v prvi polovici leta lani je upraviteljica ugotovila, da je lastnik nepremičnin, da nima motornih vozil, da ni imetnik nematerializiranih vrednostnih papirjev in da je družbenik v treh podjetjih. »Dolgovi dolžnika predvsem izhajajo iz naslova samozaposlenosti v kulturi in obveznosti od danih osebnih poroštev družbi Publica, d. o. o., ter družbi Info TV, d. d., katerih lastnik je dolžnik,« je zapisano v poročilu.

Dolžnik si med preizkusnim obdobjem ni prizadeval najti zaposlitve, upraviteljici pa tudi ni mesečno poročal o dejanjih, ki jih je opravil, da bi našel zaposlitev, je zapisano v sklepu sodišča o Vladimirju Vodušku.

Na zadnji dražbi njegovega premoženja, ki je bila 13. oktobra letos, so skušali prodati polovična deleža parkirnih mest za Bežigradom. Izklicna cena za vsako polovičko je bila slabih 4800 evrov. Nihče ni vplačal varščine.

Dva milijona priznanih terjatev

Iz osnovnega seznama terjatev iz aprila 2014 je razvidno, da je NLB prijavil za 371.000 evrov terjatev, Factor banka 85.000, Porsche Leasing skoraj 30.000, Summit Leasing 31.000, ZPIZ dobrih 11 tisočakov, davčna uprava dobrih osem tisočakov … 16 upnikov je skupaj prijavilo 610.000 evrov terjatev.

Pozneje so bile dodane še nove, največjo med njimi pa je stečajnica priznala delniški družbi MIF Invest, katere direktor je po podatkih Ajpesa Danilo Dujović, in sicer kar 1,42 milijona evrov.

Kršil je obveznosti

A brez težav v Voduškovem postopku ni šlo. Upraviteljica je namreč sama vložila ugovor proti odpustu obveznosti Vodušku, saj je kršil obveznosti, na katere ga je Kruhar Pučeva opozorila:

– dolžnik med postopkom osebnega stečaja upraviteljici ni sporočil, da opravlja delo voditelja oddaje Vroči stol na Top Tv družbe Top Tv media, d. o. o., Tivolska cesta 50, Ljubljana, zneska mesečne plače ter izplačevalca;
– dolžnik si med preizkusnim obdobjem ni prizadeval najti zaposlitve, upraviteljici pa tudi ni mesečno poročal o dejanjih, ki jih je opravil, da bi našel zaposlitev.

Iz zapisanega v sklepu sodišča je razvidno, da se Vodušek ni prijavil na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje v evidenco brezposelnih oseb. Sam je navedel, da zato, ker bi s tem izgubil možnost, da bi mu konec leta 2014 kot samozaposlenemu v kulturi prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje začelo plačevati ministrstvo za delo Republike Slovenije. Da pa je bil povpraševal po službah, a tega ne more dokazati. Sodišče ugotavlja, da je s tem kršil svojo dodatno obveznost, poleg tega navaja, da bi moral delo iskati tudi na drugih področjih, ki jih je sposoben opravljati.

image
Iz enega zadnjih poročil (7. 10. 2015) stečajne upraviteljice Vide Gaberc je razvidno, da se je Vodušek prijavil na zavod za zaposlovanje.

 

Deli s prijatelji