ZAVRNILI SDS

Vlada v bran burkam in nikabom

Objavljeno 11. december 2015 08.38 | Posodobljeno 11. december 2015 08.52 | Piše: STA, A. L.

Predlagali so prepoved nošenja burk in nikaba v javnosti.

Od danes so v Franciji na javnih krajih burke prepovedane.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji sprejela mnenje o predlogu zakona o noveli zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim je poslanska skupina SDS predlagala prepoved nošenja burk in nikaba v javnosti. Po mnenju vlade je predlagana sprememba sistemsko nekonsistentna, neustrezna in ne dovolj premišljena, z njo pa bi posegli v ustavno varovane pravice.

Osnovni namen predloga novele, ki ga je poslanska skupina vložila v parlamentarni postopek, je ureditev vprašanja nošenja burk in nikaba, pokrivala, pri katerem je prekrito celotno telo, na javnem kraju, ker to lahko pomeni varnostni problem. V SDS so

86 odstotkov proti

Javno mnenje smo o muslimanskihi ženskih pokrivalih merili tudi na naši spletni strani. Rekorden odziv, prejeli smo več kot 11.000 glasov, kaže, da je 86 odstotkov sodelujočih proti nošenju burk in nikaba.image

izpostavili tudi kulturne razloge.

Izraz verskega prepričanja

Vlada je v sporočilu za javnost po seji navedla, da je nošenje burke in nikaba izraz verskega prepričanja, po ustavi pa je izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju svobodno. Svoboda vesti je zagotovljena vsem fizičnim osebam ne glede na to, ali so slovenski državljani, tuji državljani ali osebe brez državljanstva, država pa ne sme posegati v ravnanja, varovana v tem členu ustave, jih urejati ali jih dejansko omejevati.

Ustava tudi določa, da ima vsakdo pravico, da svobodno izraža pripadnost svojemu narodu ali narodni skupnosti, da goji in izraža svojo kulturo in uporablja svoj jezik in pisavo. Prepoveduje vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti.

Pokrivanje obraza ni običajno

V vladi poudarjajo, da v Sloveniji živi okoli 50.000 muslimanov, pri katerih pokrivanje ženskega obraza ni običajno oz. se uporabljajo naglavne rute. Z vidika izvajanja policijskih nalog pa zakon o nalogah in pooblastilih policije določa pogoje za ugotavljanje identitete ter način ugotavljanja identitete.

Pri vladi so še poudarili, da slovenska policija ne zaznava povečane varnostne problematike, povezane z nošenjem nikaba oz. burk, niti niso zaznane težave pri ugotavljanju identitete.

Le dve državi prepovedali nošenje

K neprepričljivosti predloga SDS po mnenju vlade kaže tudi primerjalnopravni pregled, iz katerega izhaja, da sta le dve evropski državi (Francija in Belgija) prepovedali nošenje tovrstnih oblačil in ena od pokrajin v Španiji.

Deli s prijatelji