»ZLOVENIJA« OBNEMELA

Virtualni sramotilni steber za naravnane proti beguncem

Objavljeno 29. oktober 2015 19.55 | Posodobljeno 29. oktober 2015 19.45 | Piše: S. U.
Ključne besede: begunci

»Treba bi bilo spet malo Auschwitz aktivirati, če ne bodo hoteli iti sami nazaj, ker tako več ne gre dalje.«

LJUBLJANA – »Z današnjim dnem ne bomo več objavljali novih vsebin. Fotografije tistih, ki so obžalovali širjenje sovražnega govora, smo izbrisali. Ostale fotografije začasno umikamo. Rubriki Pisma bralcev in Odstranjene fotografije ohranjamo kot arhiv,« so zapisali na spletni strani s pomenljivim imenom Zlovenija, ki je v zadnjih dneh dvignila nemalo prahu.

Hitler kot vzor

Omenjena spletna stran je namreč v javnosti izpostavljala uporabnike facebooka, ki so širili sovražni govor, večinoma uperjen proti beguncem. Z njihovim zapisom in sliko. »Treba jim je dati hrano in vodo ter jim povedati, da imajo 10 sekund časa, da se nažrejo. 1, 2, 3 .., bum,« je zapisal L. J. »Vse te migrante v plinske celice, posipati z apnom in zažgati,« je grozil M. Z., ki ga za nameček na fotografiji vidimo kot očka nekajmesečnega otroka.

»Plin spustiti, drugače bomo mi tepeni,« je zaskrbljena gospodična J. s Ptuja. Zapis kakšnih 20 let stare K. B. nas je hotel prepričati, da je bil Hitler človek z dobrimi idejami: »Treba bi bilo spet malo Auschwitz aktivirati, če ne bodo hoteli iti sami nazaj, ker tako več ne gre dalje. Pa ne mi z nekimi človeškimi pravicami, ker to niso ljudje, tudi živali niso, ker so tudi te bolj kulturne od njih.«

Takšnih in podobnih zapisov je bilo na stotine, avtorji omenjene strani pa so nato le popustili grožnjam s tožbami avtorjev omenjenih zapisov in slike izbrisali.

Najverjetneje so objave avtorji sami naredili vidne širši javnosti 

A sodeč po odgovorih informacijske pooblaščenke Alenke Jerše, avtor bloga, na katerem so bile izpostavljene objave posameznikov na facebooku, za katere je avtor bloga menil, da pomenijo sovražni govor v zvezi z begunsko tematiko, le ni prekršil vseh pravil: »Uvodoma pojasnjujemo, da se je avtor bloga, sodeč po svojem pojasnilu, odločil začasno odstraniti vse objave, in da je na strani ohranil zgolj opravičila njihovih avtorjev, pisma bralcev ter svoje lastne komentarje. Pojasnilo informacijskega pooblaščenca (v nadaljevanju IP) se medtem nanaša na stanje strani, kot je bilo vidno še včeraj (sreda, 28. 10.), ko so bile izpostavljene objave še vidne. IP je opravil pregled navedenega bloga in glede tam izpostavljenih facebook objav ocenjuje, da gre najverjetneje za objave, ki so jih njihovi avtorji sami naredili vidne širši javnosti, bodisi vsakomur bodisi večjemu številu prijateljev (in morda še njihovim prijateljem). Takšnih objav na splošno ni mogoče šteti kot zasebnih (tj. namenjenih ožjemu zasebnemu ali družinskemu krogu), razen morda, če jih posameznik posebej označi za vidne zgolj ozkemu krogu bližnjih prijateljev. Na to uporabnike opozarja že Facebook, ki v svoji uporabniški dokumentaciji navaja, da lahko javne postanejo tudi takšne objave, ki jih niso sami označili za javne, jih je pa naprej delil kdo od njihovih prijateljev. Istočasno Facebook opozarja, da se lahko zgodi, da bodo takšne javne objave izpostavljene tudi drugje, tj. zunaj facebooka. Iz tega razloga IP ocenjuje, da avtor bloga pri pridobivanju takšnih objav ni posegal v zasebno komunikacijo njihovih avtorjev, temveč je zgolj pridobil že javno objavljene zapise. Kar zadeva ponovno objavo takšnih objav in pripadajoče postopke z objavo opravičil, IP ocenjuje, da pri tem ni prišlo do posega v pravico posameznikov do varstva njihovih osebnih podatkov. Navedena spletna stran namreč zgolj javno objavlja in omogoča (sicer usmerjeno) javno diskusijo v zvezi s stališči, ki so jih tretje osebe same javno podale. Takšen diskurz sodi med ključne prvine demokratične družbe in je zavarovan z ustavno pravico do svobode izražanja (39. člen Ustave RS), zlasti v smislu, da lahko vsakdo »svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja«.

IP še opozarja, ne da bi se spuščali v samo vsebino objav, da neselektivna in nekritična objava izjav, še zlasti če so vzete iz konteksta, lahko pomeni poseg v osebnostne pravice nasploh.

»Za presojo teh posegov pa so pristojni drugi organi. Sklepno ponovno opozarjamo na potrebo po strpnosti in spoštovanju medsebojnih pravic v našem vsakdanjem diskurzu oz. na dejstvo, da gre pri begunski problematiki za zahtevno in daljnosežno vprašanje, ki se ga je treba lotiti previdno in ob upoštevanju veljavnega prava in zgodovinskih izkušenj.«

Morda pa vse, kar se zadnje časa dogaja na facebooku glede begunskega vala v Sloveniji, še najbolje ponazarjajo besede avtorja: »Ta stran ne bi smela obstajati. A vendar se je zgodila.«
 

Deli s prijatelji