NA KOŽO

Virantovanje in še legastenija?

Objavljeno 21. februar 2013 23.15 | Posodobljeno 21. februar 2013 23.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Človek nehote pomisli, da ima morda dr. Gregor Virant celo legastenične težave.

Jadran Vatovec.

Ljudje imamo včasih pač kratek spomin. Pa saj si ga ni tako težko osvežiti. Na primer: če želimo, lahko na različnih spletnih portalih slovenskih medijev preverimo, kaj je predsednik Državljanske liste (DL) dr. Gregor Virant izjavljal potem, ko se je seznanil z »zaključnim poročilom«, ki mu ga je že vnaprej dala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). V redu, takšna Virantova privilegiranost res nekoliko diši po politični korupciji, vendar to ni najhuje. O sprevrženosti tega, da je bil Virant takrat eden od preiskovanih predsednikov parlamentarnih strank, ki jim je KPK zato, ker so bili vsi državni funkcionarji, preverjala premoženjsko stanje, menda ne kaže izgubljati besed. Menda.

No, a tudi, če se nam ne zdi verjetno, da se je predsednik DL takrat zgolj preračunljivo pretvarjal, češ da bo tudi za Zorana Jankovića, moža svoje sestrične, uporabil enake vatle, kot jih uporablja proti Janezu Janši, naj bi bilo še vedno ključno tisto, kar je jasno in glasno poudaril mag. Goran Klemenčič: da bi bilo zaželeno, da bi Janša odstopil s premierskega položaja, Janković pa, točno, s položaja župana glavnega mesta. Ali bo kateri od njiju na čelu neke politične stranke in do kdaj še, Klemenčič ni posebej problematiziral. Kot v poročilu KPK nikjer ne piše, da Janša ne bi smel več hoditi v gore, Janković pa ne bi smel več rojstnih dnevov praznovati v družbi svojih sinov. Človek, mea culpa, nehote pomisli, da ima morda dr. Virant celo (le manjše, se razume) legastenične težave, da je sicer večkrat prebral poročilo KPK, vendar pa ga – ne po svoji krivdi – ni razumel.

Čemu ironija? Zato, ker je svet Virantove Državljanske liste predvčerajšnjim »etično« in »načelno« ugotovil, da je za mandatarko »nepolitične« projektne vlade pripravljen podpreti »nestrankarsko« začasno vodjo Jankovićeve Pozitivne Slovenije mag. Alenko Bratušek. Kar niti ni največja farsa. Vnebovpijoča farsa pa vsekakor je, da je DL pripravljena začeti pogovore o imenovanju nove vlade z drugimi strankami, če Janković dokončno (?) odstopi s položaja predsednika Pozitivne Slovenije. Ker Virant nima nič proti temu, da Janković ostane župan glavnega mesta.

Deli s prijatelji