ODSTOPIL

Virant: Odhajam, ker niso odšli tisti, ki bi morali

Objavljeno 28. januar 2013 16.17 | Posodobljeno 28. januar 2013 17.20 | Piše: A. L., STA

Funkcija predsednika državnega zbora po njegovih besedah prinaša veliko izzivov, njeno opravljanje pa mu je bilo v veselje, še posebej, ko so pomembne odločitve sprejeli soglasno.

Gregor Virant si želi, da bi se glave vseh malo ohladile.

LJUBLJANA – Poslanke in poslanci so se seznanili z odstopom dosedanjega predsednika državnega zbora Gregorja Viranta. »Odhajam zato, ker niso odšli tisti, ki bi morali,« je Virant poslancem pojasnil svojo odločitev. Predsednika državnega zbora bo do nadaljnjega nadomeščal najstarejši podpredsednik Jakob Presečnik, sicer poslanec SLS. Kot je Virant v obrazložitvi svoje odločitve dejal poslancem, je bilo predsedovanje državnemu zboru »izjemna izkušnja«. Ta funkcija po njegovih besedah prinaša veliko izzivov, njeno opravljanje pa mu je bilo v veselje, še posebej, ko so pomembne odločitve sprejeli soglasno. »Takrat smo pokazali ljudem, da znamo biti tisto, kar od nas pričakujejo – sodelavci za skupni cilj: boljšo Slovenijo,« je dejal Virant in se zahvalil vsem za sodelovanje.

V četrtek bosta odstopila še ministra

Stranka DL je preteklo sredo zapustila vladno koalicijo, zaradi česar sta poleg Viranta s svojih funkcij odstopila tudi minister za finance Janez Šušteršič in minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Državni zbor se je danes seznanil le z odstopom Viranta, medtem ko se bo z odstopoma omenjenih ministrov seznanil v četrtek. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je sicer predlagal, da bi se tudi z odstopoma ministrov seznanili danes, a ni dobil zadostne podpore.

Presečnik: Želim si, da bi državni zbor vodil čim manj časa

Presečnik, ki bo nadomeščal Viranta, je bil za poslanca prvič izvoljen leta 1996, še pred tem pa je štiri leta županoval v občini Mozirje. V mandatu od leta 2000 do leta 2004 je bil minister za promet, v poslanskih klopeh pa je sedel tudi v preteklih dveh mandatih. Med drugim je nekaj časa tudi vodil poslansko skupino SLS. Kot je ob robu seje v izjavi za medije dejal Presečnik, si želi, da bi državni zbor vodil čim manj časa. Kandidata za novega predsednika lahko predlaga najmanj deset poslancev, za izvolitev pa je potrebna večina glasov vseh poslancev. V vmesnem času sicer predsednika, ki mu je prenehala funkcija, nadomešča najstarejši podpredsednik.

Novi poslanec Kurnjek

V uvodu današnje seje so poslanci tudi potrdili mandat novemu poslancu DL Branku Kurnjeku, ki je nadomestil Trudo Pepelnik, saj je ta zaradi pogojne obsodbe odstopila. Okrajno sodišče na Ptuju je namreč presodilo, da je v času službovanja na Občini Ruše naredila napako pri vodenju upravnega postopka. Večina poslancev je ob začetku današnje seje tudi sprejela predlog za razširitev dnevnega reda februarske seje z obravnavo akta o odreditvi parlamentarne preiskave za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za spremembo zakonodaje in ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali pri nadzoru slovenskega bančnega sistema.

image

Deli s prijatelji