SLS

Virant in Erjavec nista hotela slišati Žerjava

Objavljeno 16. februar 2013 11.11 | Posodobljeno 16. februar 2013 11.12 | Piše: D. P., STA

Predsednik SLS je v pogovoru zanikal, da je stranka z odločitvijo, da ne gre v projektno vlado, onemogočila njeno sestavo.

Radovan Žerjav.

LJUBLJANA – »Če se politični zemljevid po volitvah ne bo spremenil, nam ni več pomoči, ljudje, ki so na ulici, pa ne vedo, kaj bi radi,« je v pogovoru za sobotno prilogo časnika Večer dejal minister za gospodarstvo Radovan Žerjav. Predčasne volitve bi bile po njegovem najbolj pravične, konstruktivna nezaupnica pa se utegne zgoditi že na naslednji seji državnega zbora.

Prestop ni mogoč

Žerjav je v pogovoru zanikal, da je SLS z odločitvijo, da ne gre v projektno vlado, onemogočila njeno sestavo, »ker za to še zmeraj obstaja možnost v obstoječi sestavi državnega zbora«. Kot je pojasnil, je dal jasno vedeti, da za SLS ne bo tako enostavno prestopiti iz ene v drugo vlado. Prejšnji četrtek je na sestanku predsednikoma Desusa in DL Karlu Erjavcu in Gregorju Virantu dejal, da projektna vlada, ki bi jo sestavljali PS in trojček, za SLS ne pride v poštev.

»Niso me hoteli slišati. V nadaljevanju so za medije rekli, da je vse dogovorjeno. Pa ni bilo tako,« je dejal. V trojčku sicer z njegove strani ni nobene zamere, a meni, da so bili odzivi na držo SLS preburni. Dejal je tudi, da so nagovarjanja k temu, da prevzame mandatarstvo, bila, »a je tak tip, ko se nekaj odloči, pri tem vztraja«.

V stranki z njim nezadovoljni

Stališče, da so predčasne volitve najboljša rešitev, pa je po Žerjavovem mnenju prevladalo, ker sta predsednika dveh največjih strank hudo obremenjena s poročilom protikorupcijske komisije, hkrati pa je v tem sklicu parlamenta sedem poslancev s takimi ali drugačnimi moralno-etičnimi bremeni.

K odločitvi, da se Žerjav umika še z mesta predsednika SLS, pa je prispevalo nezadovoljstvo, ki ga je začel slutiti v stranki. Kot minister namreč ni imel več toliko časa za stranko. »Nekateri tega niso razumeli in so začeli govoriti, da je Žerjavu stopilo v glavo, da leta po zraku in da nima več stika z realnostjo,« je dejal. Žerjav sicer ostaja član SLS, ne bo pa imel nobene funkcije.

Deli s prijatelji