NE BO ODLOČAL

Vilfan ni odstopil iz načelnosti, ampak zaradi zetove zemlje?

Objavljeno 20. februar 2014 14.40 | Posodobljeno 20. februar 2014 15.27 | Piše: P. J.

V zadnjem času naj bi poslanec Pozitivne Slovenije kazal veliko interesa tudi za stolček v evropskem parlamentu.

LJUBLJANA – Odstop mestnega svetnika Petera Vilfana je mogoče marsikoga presenetil, a kot poroča Požareport.si, njegov odstop naj ne bi bil storjen iz načelnih razlogov, ampak zaradi osnutka občinskega prostorskega načrta za stanovanjsko sosesko Koseze, kjer ima Vilfanov zet Vlado Ilievski v lasti del koseškega travnika, ki bo kmalu postal zazidljiv.

Kmalu bodo odločali

Vilfan med razlogi za svoj odhod navaja naveličanost nad prepiri v mestnem svetu in premislek o kazenskih ovadbah ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Podžupan Aleš Čerin pa je po pooblastilu Zorana Jankovića na prejšnji seji brez obrazložitve prestavil odločanje o stanovanjski soseski Koseze na naslednjo sejo, ki bo 10. marca.

Ujeti med ogledovanjem parcele

Med solastniki koseškega travnika, ki bo po načrtu kmalu postal zazidljiv, so tudi glasbenik Robert Pešut - Magnifico in ljubljanski podjetnik Peter Selaković. Med ogledovanjem zemljišča so fotografi revije Reporter leta 2012 celo ujeli Jankovića, Vilfana in Magnifica. Po njihovem pisanju naj bi takrat zadevo celo preiskoval NPU.

Evropske ambicije

Vilfan v času odločanja o spornem prostorskem načrtu ne bo med mestnimi svetniki in tako mu nihče ne bo mogel očitati konflikta interesov. Vilfan sicer ostaja poslanec Pozitivne Slovenije, v zadnjem času pa naj bi imel tudi vse večje evropske ambicije. Postavil naj bi celo ultimat. Če ga na prihajajočih evropskih volitvah ne bodo postavili za nosilca liste Pozitivne Slovenije, bo kar zapustil stranko.

In kaj na vse to reče Janković? Pravi, da ga razume.


Vilfanov naslednik že znan

Znano je že, kdo bo po Vilfanovem nepreklicnem odstopu najverjetneje zasedel njegov svetniški stolček. Po poročanju STA bo kot svetnik Liste Zorana Jankovića v mestni svet verjetno prišel trenutni predsednik sveta četrtne skupnosti Vič Danilo Šarić. Ta je že potrdil, da bo sprejel ponujeno mesto mestnega svetnika, misli pa, da bo potrjen na naslednji seji mestnega sveta, ki bo marca.

Vilfan je med razlogi za svojo odločitev omenil tudi vse bolj neplodne, destruktivne in obtožb polne seje ljubljanskega mestnega sveta, na kar pa Šarić odgovarja, da je nekajkrat sicer bil v mestnem svetu kot predsednik sveta četrtne skupnosti, vendar pa razprave kot zunanji gledalec težko oceni. O obremenjenosti Jankovića, o kateri je govoril Vilfan, pa ni razmišljal. Dodal je še, da ne vidi nobenega razloga, da bi odklonil mesto mestnega svetnika.

 

Deli s prijatelji