NAROBE RAZUMLJEN?

VIDEO: Večina Slovencev čez 20 let bo muslimanov?

Objavljeno 19. november 2015 20.19 | Posodobljeno 06. december 2015 14.45 | Piše: S. N.

Na družabnih omrežjih se je razširil posnetek muftija Grabusa iz Odmevov. Preberite, zakaj.

Nedžad Grabus.

LJUBLJANA – V zadnjih dneh po družabnih omrežjih kroži posnetek muftija Nedžada Grabusa, ki da je v Odmevih maja Slavku Bobovniku dejal, da bodo Slovenci čez 20 let večina v muslimanski skupnosti. Izsek, ki kroži, smo objavili spodaj.

Mnogi komentatorji ugotavljajo, da naj bi bila muftijeva izjava, milo rečeno, neprimerna.

Ker je izsek videoposnetka, objavljenega na omrežju Youtube, vzet iz konteksta, smo pobrskali po arhivih in preverili, kaj in v kakšnem kontekstu je mufti pravzaprav govoril.

Tisti, ki so si ogledali celotne Odmeve (objavljamo jih spodaj) in pogovor voditelja Slavka Bobovnika z omenjenim muftijem, so pred tem slišali še naslednje besede Grabusa, ki so se verjetno navezovale na zgornji izsek:

»/.../ Ne bomo dovolili tega, da nam vedno govorijo, da smo vsi enakopravni pred zakonom. Ko pa pridemo mi in poskušamo doseči določene pravice, potem čakamo več kot 40 let na to. Veliko je primerov in mislim, če hočemo graditi resne družbene odnose, potem moramo govoriti tudi o tem, kakšni so problemi, s katerimi se soočajo tudi mlajši ljudje, ki imajo slovensko identiteto in so muslimani. Mi smo starejša generacija. Govorim o tem, da ta center in vse, za kar smo si prizadevali, smo si zaradi slovenskih državljanov, ki bodo čez, recimo, 20 let večina muslimanske oziroma islamske skupnosti v Sloveniji. In zato je zelo pomembno za širšo družbo, da razume, za kaj sploh gre, ko govorimo o islamskem kulturnem centru in naši identiteti v Slovenji.«

Deli s prijatelji