NENAVADNO

VIDEO: Med operacijo na možganih je prepeval

Objavljeno 16. avgust 2015 23.15 | Posodobljeno 16. avgust 2015 23.10 | Piše: Aleksander Brudar

Operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne je med posegom pel Schubertov samospev. Posnetek operacije je objavil na spletu, saj želi razbijati tabuje o raku.

LJUBLJANA – »Dragi Ambrož, ta posnetek me je zelo ganil – kakšno pomembno sporočilo si s tem dal. Sem brez besed.« »Neverjetno pogumni ste!« »Fascinantno! Pogumno. In kako čudovita podpora v operacijski.« To je le nekaj komentarjev navdušenih gledalcev pod zares neverjetnim videoposnetkom zahtevne operacije na možganih slovenskega opernega pevca Ambroža Bajca-Lapajneta, ki ga je pred dnevi sam objavil na spletu. Bajec-Lapajne, ki sicer že več let živi na Nizozemskem, kjer se je tudi poročil s predavateljem in muzikologom Matjažem Matošcem, je poseg opravil že junija lani. Nekaj več kot 12-minutni videposnetek, ki je hitro zakrožil po svetu, prikazuje potek Ambroževe operacije, med katero so mu z možganov odstranili sedem centimetrov velik najagresivnejši tumor GBM, ki mu je pred tem povzročal epileptične napade.

A posnetek morda ne bi bil tako zanimiv, če operacije ne bi prestal v budnem stanju. Izkušena zdravniška ekipa v univerzitetnem kliničnem centru v Utrechtu se je za tak korak odločila, ker je želela ves čas spremljati njegovo zmožnost petja in zaznavati spremembe med posegom. Seveda Ambrož ni pel preprostih pesmic, ampak se je po posvetu z zdravniki že pred tem odločil, da bo na operacijski mizi zapel samospev Gute Nacht, s katerim se začne cikel Zimsko popotovanje avstrijskega skladatelja Franza Petra Schuberta. Glede na to, da se samospev začne v molu, konča pa v duru, so se odločili, da bo zapel le prvo in zadnjo kitico, saj so želeli ugotoviti, ali bo prepoznal prehod iz mola v dur.

Hotel je razbiti tabu o raku

Ambrož je za Delo sicer povedal, da takšni posegi niso prav pogosti, redki pa tudi ne. Da se zdravniki odločijo zanje, je odvisno od več dejavnikov, na primer od psihofizičnega stanja pacienta in lege tumorja. »V takšno operacijo sem privolil, ker se mi je pristop zdel zelo avanturističen. Nad tem, da bom prisostvoval lastni operaciji, sem bil celo navdušen. Vse dokler nisem zares ležal na operacijski mizi,« je razložil in dodal, da se mu je od trenutka, ko je izvedel za tumor, v glavi motal omenjeni Schubertov samospev. »Zdel se mi je primeren za operacijo, čeprav je precej otožen,« je nadaljeval in dodal, da je s svojo dolgoletno pianistko posnel kitici samospeva, potem pa je ona posnela še golo spremljavo za operacijo.

Tamkajšnji nevrolog dr. Ferrier, specialist za epilepsijo, ki se ukvarja tudi z glasbo in je skrbel za glasbene teste in petje med posegom, je v posvetih večkrat posnel njegovo petje, da bi prepoznal, ali bi med posegom zvenel kaj drugače. Operacija je trajala osem ur in je bila, kot je še povedal Ambrož, zelo naporna. Čeprav glasilke niso bile del posega, je ta vplival tudi na pevsko kondicijo. Njegov glavni namen pri objavi posnetka je bil, da bi lahko javnost videla, kaj vse smo danes sposobni narediti. Z njim je hotel tudi razbiti tabuje o raku in možganskih tumorjih. »Nimam česa skrivati. Ponosen sem lahko, da sem imel v takem trenutku okoli sebe izjemno zdravniško ekipo, sijajnega moža in dobre prijatelje. Operacija je le del mojega zelo pestrega življenja in želel sem si to deliti s svetom. Upam, da komu pomaga, tako kot so vsi posnetki, ki sem si jih ogledal pred posegom, pomagali meni.«

Brazilec med operacijo igral kitaro

Multiformni glioblastom oziroma glioblastom (krajše GBM) je najpogostejši in najagresivnejši primarni možgani tumor pri človeku. Predstavlja kar 52 odstotkov vseh tumorjev možganskega tkiva in petino vseh intrakranialnih tumorjev. Da gre za zelo nevarno obliko raka, pove že podatek, da okoli 50 odstotkov pacientov umre v letu dni od postavitve diagnoze, okoli 90 odstotkov pa v obdobju treh let. Prvi kazalniki bolezni so epileptični napadi, slabost, bruhanje, glavobol, hemipareza in napredujoča izguba spomina. Kot je v komentarju videposnetka zapisal Ambrož, je od operacije minilo že več kot leto dni in mu gre dobro, tako da lahko nadaljuje pevsko kariero.

Junija letos se je na spletu pojavil podoben posnetek operacije, v kateri je bolnik igral kitaro. Triintridesetletni Anthony Kulkamp Dias iz Brazilije je med odstranjevanjem tumorja na možganih brenkal legendarno skladbo The Beatles Yesterday. Namen takšnih posegov v budnem stanju je, da se med odstranitvijo tumorja poškoduje čim manj funkcijsko pomembnih predelov možganov. 

Med operacijo je Ambrož zapel Schubertov samospev. (Vir: Youtube)

Tako je na kitaro med operacijo možganov igral Brazilec Anthony Kulkamp Dias. (Vir: Youtube)

Deli s prijatelji