KANDIDATI

VIDEO: Ko je prišla med kandidate, je postal znova aktualen ta posnetek

Objavljeno 19. november 2015 19.11 | Posodobljeno 19. november 2015 19.13 | Piše: STA, T. L.

SDS razburja neizvolitev Jakliča za sodniškega kandidata v Strasbourgu, na spletu pa posnetek odziva izbrane kandidatke Betettove ob vprašanju, ali je Slovenija kršila človekove pravice.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Državni zbor je včeraj pozno zvečer s tajnim glasovanjem za tri kandidate za slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice izvolil Nino Betetto, Marka Bošnjaka in Nino Peršak. Med kandidati, ki jih je državnemu zboru predlagal predsednik republike Borut Pahor, je bil še Klemen Jaklič, ki pa ni dobil zadostne podpore. 

Izbira treh kandidatov za prestižni položaj v Strasbourgu med poznavalci velja za politično odločitev, o kateri smo pred 'finalnim izborom' podrobneje poročali tudi na naši spletni strani v članku Finale bitke za Slovenca, ki bo poslan v klub najvplivnejšihimage.

Izmed treh zdaj izbranih kandidatov bo sodnika iz Slovenije na koncu izbrala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope. To funkcijo je sicer doslej opravljal Boštjan M. Zupančič, ki mu je mandat potekel konec oktobra.

Glasovanje poslancev je bilo tajno; poslanci so ga opravili z glasovnicami v kabinah v dvorani, na glasovnicah pa so izmed štirih kandidatov izbirali tri kandidate.

Zupančič: Izločitev Jakliča bo mednarodni škandal 

Pred glasovanjem v državnem zboru in izborom 'trojice za Strasbourg' se je v kolumni na portalu Siol.net o kandidatih razpisal še aktualni sodnik Boštjan M. Zupančič.

Zapisal je, da bi se »spodobilo, da bi me sodni svet vprašal za mnenje«, kar pa se, kot je zapisal v kolumni pred glasovanje, ni zgodilo.

Glede na izobrazbo in nazive je Zupančič sklenil, da je od omenjenih štirih »objektivno daleč najperspektivnejši kandidat za funkcijo sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice – ddr. Klemen Jaklič. Med njim in med preostalimi je kvalitativna razlika. Če bo na seznamu, ki bo šel v Strasbourg, ga na mednarodni ravni ne bodo mogli spregledati, to je, morali ga bodo uvrstiti na vrh lestvice, kakršna bo šla v Parlamentarno skupščino Sveta Evrope. Da je njegovo ime v Strasbourgu že znano, sklepam po vprašanjih, ki jih dobivam od kolegov sodnikov.«

Nadaljeval je, da se je Jaklič v zadevi Patria po nepotrebnem eksponiral in si »s tem nakopal leve sovražnike. /…/ Dejstvo pa je, da je ustavno sodišče na koncu pritrdilo stvári, ki jo je Jaklič zagovarjal, in da je bilo vrhovno sodišče, s katerega prihaja ena kandidatka, v tem postopku okarano (kasirano). Če pa bo ddr. Jakliča SMC (in koalicija) v državnem zboru – seveda po nalogu vodilnih – arbitrarno izločila iz igre samo zato, ker "ni naš", in v Strasbourg poslala le imena preostalih treh sekundarnih kandidatov, bo to zaslužen mednarodni škandal. Slovenija bo s tem spet dokazala svojo provincialnost, na ESČP pa ne bo imela osebnosti, ki bi bila daleč najprestižnejša in za koristi Republike Slovenije najboljša,« je sklenil razmišljanje Boštjan M. Zupančič.

SDS: Uničujoča in škandalozna politična odločitev 

Največ glasov – 58 – je dobil Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin. Vrhovna sodnica Betettova jih je prejela 56, Peršakova, ki deluje na univerzi v Ghentu 55, predavatelj s harvardske univerze in dvojni doktor znanosti Jaklič pa 37. Za izvolitev med kandidate je bila potrebna večina glasov vseh poslancev, torej najmanj 45.

Pred tem so poslanske skupine obrazložile tudi svoja stališča, a iz njih ni bilo razvidno, kateri trije kandidati bi lahko dobili večinsko podporo poslancev. Vladajoča koalicija strank SMC, Desus in SD, ki ima skupaj 52 poslancev, v obrazložitvi stališč pred glasovanjem ni poimensko napovedala, katere kandidate bodo podprli njihovi poslanci, ampak da bodo glasovali po svoji vesti.

Opozicijsko SDS je močno razburila neizvolitev Jakliča. Poslanec SDS Franc Breznik meni, da gre »za uničujočo in škandalozno politično odločitev državnega zbora, za nadaljevanje tradicije vlade, ko lahko govorimo o popolni negativni kadrovski selekciji«.

V SDS, ki ima 21 poslancev in ki so v napovedih podprli predvsem in zgolj Jakliča, so že takoj po objavi izidov izrazili razočaranje, ker da vladna koalicija ni zmogla podpreti kandidata, ki ga je podpirala opozicija, čeprav ima Jaklič kot dvojni doktor pravnih znanosti najbolj strokovne kompetence med vsemi kandidati.

Uporabniki družabnih omrežij so se ob včerajšnjem dogajanju spomnili na nastop Betettove v oddaji na TV Slovenija Odmevi. Vir: YouTube

Niso ga podprli, ker je podprl Janšo

V SDS očitajo, da koalicija Jakliča ni hotela podpreti, ker da je v primeru Patria podprl njihovega predsednika Janeza Janšo. Breznik je danes zatrdil, da Jaklič s tem brani pravo tudi pred morebitno svojo kariero. »Sporočilo glasovanja državnega zbora je, da ravno tisti, ki so osamelci in borci za človekove pravice, odpadejo,« je dejal Breznik.

Poudaril je še, da Jakliča poznajo akademski odličneži in številni tuji strokovnjaki, zato meni, da bo neizvolitev Jakliča odmevala tudi zunaj državnega zbora in da se bodo na to odzvale nesporne avtoritete na področju prava v Sloveniji in Evropi.

Dodal je še, da je ravno v sredo, ko so volili kandidate za ESČP, to sodišče izdalo sodbo, »v kateri je Slovenija izgubila in v kateri je (vrhovna sodnica) Betetto napačno razlagala Evropsko konvencijo o človekovih pravicah«.

SMC: Vsak glasoval po svoji vesti

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je poudarila, da so njihovi poslanci glasovali po svoji vesti. Spomnila je, da se je v medijih pojavljalo veliko preračunavanj o tem, kdo bo koga podprl in s kakšnimi političnimi motivi, kdo je politični kandidat. Poudarila je, da so se podrobno seznanili s stališči in z mnenji glede kandidatov.

Ker so se odločili glasovati po svoji vesti, vsebinskih razlogov za odločitve poslancev ni želela komentirati. Zavrnila je tudi ocene, da je bilo to glasovanje »mednarodni škandal«. »Vsi v postopku so po zakonskih določilih opravili svoje dolžnosti in obveznosti,« je poudarila.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da so bili zanje vsi štirje kandidati kompetentni in v SD niso imeli favorita. Upa, da bo tisti, ki bo izvoljen, dobro zastopal slovenske barve in predvsem človekove pravice.

Han sicer meni, da je težko »ne videti življenjepisa Jakliča«, je pa res, kot pravi, da so tudi drugi kandidati izpolnjevali vse pogoje. »To je stvar vsakega posameznika, glasovanje je bilo tajno, ne bi špekuliral, kdo je komu dal glasove,« je dejal. Po njegovih besedah ni šlo za politično odločitev, pač pa za »eno izmed nalog, ki jih poslanci opravljamo«.

Uroš Prikl iz Desusa je izrazil predvsem zadovoljstvo, da je Slovenija v tretjem poskusu le izbrala tri kandidate, ki gredo v nadaljnji postopek. »Naša poslanska skupina je glasovala po svoji vesti. Nismo si gledali čez hrbet, kako kdo glasuje,« je povedal in zavrnil očitke, da bi se poslanci odločali »politično«.

Med izborom je eden viška

»Odločali smo se glede na reference, ki smo jih pri kandidatih videli. Res je, da je bil dr. Jaklič edini, ki se je na kratko prišel predstavit v našo poslansko skupino, vendar večina se je pač odločila za ostale tri. Vedno, ko je izbor kandidatov, kakršen je bil v konkretnem primeru, je eden pač viška,« je dejal Prikl.

»Verjamem, da bo tisti, ki bo dejansko zasedel mesto sodnika na ESČP, to nalogo korektno in dobro opravljal in seveda nad interesi Slovenije, v interesu vseh državljanov in državljank Evrope,« je še dodal Prikl.

Hanžek iz ZL je ponovil, da v njihovi poslanski skupini pravzaprav niso podpirali nobenega kandidata, saj da med njimi ni bilo nikogar, ki bi »resnično deloval na področju človekovih pravic, ki bi se upal izpostaviti tudi proti formalizmom in ki bi razmišljal širše, ne le v pravnih okvirih«.

Podaril je, da se njihovo mnenje ni izoblikovalo glede tega, kdo je izpadlega kandidata predlagal, so pa menili, da je bil ob vseh formalnih pogojih nujen tudi videz nepristranskosti. »Za kandidata, ki je izpadel, pa vemo, da je javno nastopal na zborovanjih proti sodišču, kar je absolutno nesprejemljivo,« je poudaril.

Prepričani je tudi, da trikratna ponovitev razpisa kaže tudi, »da zaradi političnih pritiskov na koncu najboljši niso hoteli niti kandidirati«. Nabor ki ga pošiljamo v Strasbourg »ni hudo slab, ni pa idealen«, je še dodal Hanžek.

V NSi se na sredine volitve kandidatov za sodnika na ESČP še niso odzvali, so pa v napovedi pred glasovanjem prav tako podprli predvsem Jakliča.

Deli s prijatelji