LETO DNI KASNEJE

VIDEO: Janša je »spregledal« protestnike

Objavljeno 11. februar 2013 10.37 | Posodobljeno 11. februar 2013 10.37 | Piše: T. L.

Janez Janša o letu dni vlade: zadovoljen s sanacijo slabega stanja v državi, napovedal reformo sodstva.

Janez Janša

LJUBLJANA – Vlade Republike Slovenije pod vodstvom Janeza Janše je pravkar zabeležila prvo obletnico, o čemer smo poročali že včeraj. Še aktualni in donedavni koalicijski partnerji SDS in na sploh vidnejših figur slovenskega političnega podija so obletnico dočakali bolj kot ne molče, kar najverjetneje samo po sebi kaže na svojevrstno zadrego političnih veljakov v trenutkih gospodarske in politične krize.

Zanimivo je, da Janša v izjavi po prvem letu dela 10. slovenske vlade niti z besedo ni omenil protestov zoper politično elito, strankokracijo, politike, ki so zadnjih 20 let krojili usodo države, vlado, korupcijo in druge nečednosti. Ti že od jeseni naprej pretresajo Slovenijo, tako da jih lahko aktualna politika le težko spregleda. Ali pač. Toda v posnetku, objavljenem na youtubu, ki v sliki zajema leto dni Janeza Janše, o protestih ni ne duha ne sluha.

Nasledili izjemno slabo situacijo ...

Pa vendar: kaj je Janša povedal? Ponovil je, da je bila situacija, v kateri je bila Slovenija ob nastopu našega mandata, veliko slabša od pričakovanj. »Treba je bilo ukrepati hitro in odločno. Prvi ukrep je vlada naredila pri sebi,« piše Janša, in sicer z zmanjšanjem in pocenitvijo državnega aparata, nato nadaljevala s sanacijo gospodarstva, sprejela ukrepe za zajezitev porabe javnih financ in upravljanje državnega premoženja, nujne reforme in tako naprej (glej pripet dokument).

... in jo v letu dni v veliki meri sanirali

Z delom vlade v preteklem letu je zadovoljen: »Ko pogledamo nazaj, lahko rečemo, da nam je s trdim delom in z dobro zastavljenimi prioritetami v Pogodbi za Slovenijo 2012–2015 v slabem letu dni uspelo v veliki meri sanirati izjemno slabo stanje v državi, ki smo ga prejeli. Obenem smo s sprejetimi in delno že uveljavljenimi reformami zagotovili, da se Slovenija kot družba začne prilagajati hitro se spreminjajočim zunanjim okoliščinam na način, da se okrepi konkurenčnost našega gospodarstva ter družbe kot celote in s tem zagotovi blaginja za vse državljane in državljanke Slovenije.«

Na vrsti je sodstvo

»Nedokončana pot naše tranzicije na vsakem koraku dokazuje, da imajo glavni problemi na površini precej globlje korenine. Ti sežejo v vse sfere našega življenja, zato moramo naša prizadevanja usmeriti tudi v to Pandorino skrinjico. Med prioritetami v letošnjem letu bo zato korenita reforma sodstva, ki mora utrditi zaupanje ljudi v pravičnost in pravno državo,« napoveduje Janša.

Naj preračunljivo politikantstvo ne razmaje dobro postavljenih temeljev

»V enem letu je vladi s trdim delom uspelo postaviti temelje za uspešno soočenje Slovenije s posledicami krize. Tu gre zahvala vsem ministrom in njihovim sodelavcem, ki so kljub številnim oviram vztrajali in opravili edinstveno delo. Pot iz krize je tlakovana. Preveč truda in odrekanj slovenskih državljank in državljanov je bilo vloženo v napore, da bi bila naša prihodnost bolj optimistična in spodbudna, zato ne smemo dopustili, da naše notranje razprtije in neodgovorno, nepremišljeno ter preračunljivo politikantstvo ponovno razmajejo dobro postavljene temelje. Tega si večina državljank in državljanov Slovenije ne želi in ne zasluži.«

Deli s prijatelji