KAŽEJO S PRSTOM

VIDEO: Direktorja pred kamero, mnogi prepričani, da vedo, kdo je kriv

Objavljeno 08. december 2017 21.46 | Posodobljeno 08. december 2017 21.48 | Piše: P. Pa.

Oglasila sta se in pojasnila, kaj se dogaja, a nekaterih nista prepričala.

Marko Kobal (levo) in Matjaž Škorjanec (desno).

LJUBLJANA – Hekerski napad na slovensko podjetje NiceHash dviguje prah doma in po svetu. Ukradli so okoli 4700 bitcoinov kar znaša okoli 60 milijonov evrov. Medtem ko se tisti, ki so izgubili svoje kriptovalute, držijo za glavo in se sprašujejo, ali bodo kdaj dobili nazaj izgubljeno, sta pred kamero stopila direktor družbe Marko Kobal in Matjaž Škorjanec, obsojeni heker, ki je v podjetju tehnični direktor, njegov oče pa je večinski lastnik podjetja.

Kraja vseh kraj, več preberite tukaj.  

Prosijo za pomoč

Kar v prenosu v živo sta včeraj na facebooku nagovorila uporabnike in povedala, kaj se dogaja. Kobal je na začetku dejal, da se zahvaljuje vsem za zaupanje in da so zadnja štiri leta namenili razvoju NiceHasha. Družba ima približno 50 tisoč uporabnikov, do zdaj pa so jim izplačali že več kot milijardo evrov, zdaj pa so postali tarča nekoga, ki jih je očitno želel uničiti. »Borili se bomo, a potrebujemo vašo pomoč. Vem, da imate ogromno vprašanj, kaj se je zgodilo,« je dejal.

Poudaril je, da sodelujejo tako s slovenskimi kot tudi z mednarodnimi organi pregona, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo. Forenzična preiskava je do zdaj razkrila, da so jim v sistem vdrli v sredo zjutraj. »Glavno vprašanje je, kaj se bo zgodilo z vašimi vložki in kako jih bomo dobili nazaj. Delamo vse, kar lahko, a bo to vzelo čas. Ko bo jasnega kaj več, se bomo oglasili. Pokušajte nam pomagati,« je še zagotovil Kobal.

Številni odzivi

Posnetek ima več kot 130 tisoč ogledov, več kot 3000 komentarjev in več kot 840 delitev. Veliko komentatorjev pa je prepričanih tudi, da ni šlo za navaden hekerski vdor, temveč so celo prepričani, da je kriv nekdo znotraj podjetja. Ob tem spominjajo na Škorjančevo preteklost.

 

 

Deli s prijatelji