DRAGA IZDAJA RECEPTA

Veterinarji res skubejo lastnike mačk?

Objavljeno 23. december 2017 15.06 | Posodobljeno 23. december 2017 15.06 | Piše: M. M.

Bralka opozarja na po njenem previsok dodatek ob nakupu sredstva proti bolham. Na Veterinarski zbornici Slovenije pravijo, da je dodatek upravičen, ker gre za zdravilo.

ŠENTJUR – »V vašem časopisu sem nedavno zasledila, kako Celjske lekarne v času dežurstva za izdana zdravila zaračunavajo en evro dodatka. No, povedati vam moram, da primer še zdaleč ni osamljen, saj podobno počno tudi v veterinarskih ambulantah, in to ob normalnih dneh, torej v rednem delovnem času,« se je s pismom na nas obrnila ogorčena bralka iz Šentjurja (ime na njeno izrecno željo hranimo v uredništvu).

V eni od veterinarskih ambulant v Celju so za izdajo enakega zdravila zaračunali le 10 centov.

Opisala je, da ima dve muci, zato se je v Veterinarsko bolnico Šentjur, ki je zdaj v lasti Veterinarske postaje Šmarje, poleti odpravila po sredstvo proti zunanjim zajedavcem, bolham in klopom. »Ko sem prišla k njim, sem vprašala, ali imajo ampule broadline, in jim pokazala tudi škatlo, ki sem jo kupila že enkrat prej. Dejali so mi, da to zdravilo imajo in da ena ampula stane 9,38 evra. Rekla sem, da bi kupila dve, in za plačilo ponudila prodajalki bankovec za 20 evrov. Po vsej logiki bi mi morala vrniti še nekaj drobiža, nakar mi reče, da je to premalo, saj da je cena za obe 21,51 era. Seveda sem se začudila, pa mi je hitela razlagati, da mi je za nasvet zaračunala 2,75 evra. Pa sem rekla, kakšen nasvet neki, če sem to prišla samo kupit in ne potrebujem nobenega nasveta, saj to sredstvo, gre za raztopino, ki se mucki stisne na kožo, že poznam,« nam je še razložila bralka. In dodala, da se ji zdi cena res visoka. »Sploh, če ima kdo, tako kot jaz, dve muci ali še več, pa vsi vemo, da je treba takšno sredstvo mucam nanašati skoraj vsak mesec, če jim seveda želimo prihraniti nepotrebno praskanje zaradi nadležnih bolh in jih ubraniti pred klopi,« še poudarja bralka.

Izdaja recepta je še dražja

»V veterinarski ambulanti lahko zdravila, med katera spada tudi broadline, izdajamo le ob naši storitvi, ker nimamo posebej registrirane lekarne niti zaposlenega magistra farmacije,« pa odgovarja veterinarka Maja Amon z Veterinarske postaje Šmarje pri Jelšah, ki upravlja tudi veterinarsko bolnico v Šentjurju. »Ta ista zdravila lahko izdajajo v lekarnah brez storitve, a za to potrebujejo recept, ki pa ga mora prav tako izdati veterinar z licenco,« še pojasnjuje.

2,75 evra je plačala za nasvet ob nakupu zdravila za mačke.

In dodaja: »Z izdajo zdravil ob storitvi smo lastnikom živali skrajšali pot in prihranili čas, da jim zdravila ni treba iskati v lekarnah. Sicer pa storitev izdaje recepta pri nas znaša 4,88 evra, kar je dražje od storitve za izdajo zdravila z veterinarskim nasvetom, ki znaša 2,75 evra. Za zdravila ali druge artikle, ki se izdajajo brez recepta, je cena storitve izdaje zdravila nižja, in sicer 0,98 evra. Te artikle se lahko kupi tudi v specializiranih trgovinah brez storitve, stranka pa lahko sama izbere, kam bo šla po tako zdravilo. Zdravila na veterinarski postaji pa izda strokovno usposobljena oseba (veterinar) in ima stranka možnost dobiti tudi strokovno mnenje o uporabi in primernosti zdravila za svojo žival ali njeno stanje.«

Dodatek ni povsod enak

Da z dodatkom, ki je bil naši bralki zaračunan, ni nič narobe, pojasnjujejo tudi na Veterinarski zbornici Slovenije. »Glede zaračunavanja dodatka za izdajo zdravil za uporabo v veterinarski medicini vam sporočamo, da so način razvrščanja, predpisovanja in izdajanja zdravil za uporabo v veterinarski medicini določeni v Pravilniku o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v veterinarski medicini. Zdravilo broadline je zdravilo, ki se lahko izda le na veterinarski recept v lekarni ali ob storitvi v veterinarski organizaciji. Slednje pa niso lekarne in lahko izdajo oziroma so dolžne izdati veterinarsko zdravilo le ob storitvi. V tem primeru torej le ob pogovoru s stranko o kliničnih težavah njenih živali. Menimo, da so v veterinarski organizaciji ravnali ustrezno. Višina storitve ob izdaji zdravila pa je stvar cenika posamezne veterinarske organizacije,« nam je pojasnila Anita Kermavnar, direktorica Veterinarske zbornice Slovenije.

»Pa sem rekla, kakšen nasvet neki, če sem to prišla samo kupit in ne potrebujem nobenega nasveta!«

Da ima vsaka veterinarska organizacija svoj cenik, smo se prepričali, ker smo poklicali še nekaj drugih veterinarskih ambulant na Celjskem. In izvedeli, da dodatek povsod le ni tako visok. V eni od veterinarskih ambulant v Celju so nam namreč povedali, da bi pri njih za izdajo omenjenega zdravila zaračunajo le 10 centov. 

Deli s prijatelji