RAZDELJEVANJE

Vas zanima, koliko evrov imajo stranke na voljo za strokovne sodelavce?

Objavljeno 23. julij 2014 18.25 | Posodobljeno 23. julij 2014 18.24 | Piše: STA, P. J.

Poslanske skupine lahko zaposlijo tudi dodatne strokovne sodelavce za pomoč pri delu.

LJUBLJANA – Novoizvoljeni poslanci bodo morali v tednu dni po prvi seji novega sklica državni zbor (DZ) ustanoviti poslanske skupine. Te bodo lahko za pomoč pri svojem delu zaposlile strokovne sodelavce, njihovo število pa je odvisno od velikosti poslanskih skupin. Poleg tega bodo upravičene do sredstev za dodatno strokovno pomoč.

Največ pomoči Cerarjevim

Vsaki poslanski skupini DZ zagotavlja zaposlitev sekretarja poslanske skupine, dveh strokovnih sodelavcev in referenta. Poleg tega so na vsakih osem poslancev upravičeni še do enega referenta. Poslanski skupini, ki ima več kot osem poslancev, se poleg tega na vsakih šest poslancev zagotovi še po en strokovni sodelavec.

Največ zaposlenih bo tako lahko imela poslanska skupina SMC, in sicer 14, poslancem SDS jih bo pripadlo devet, poslanski skupini Desus šest, poslancem SD, Združene levice, NSi in ZaAB pa po štirje.

Zaposlijo lahko tudi dodatno strokovno pomoč

Poleg tega DZ poslanskim skupinam zagotavlja sredstva za dodatno strokovno pomoč. Ta se lahko namenijo za zaposlovanje uslužbencev za določen čas ali za pogodbeno delo. Ta sredstva so razdeljena glede na velikost poslanskih skupin.

Tako bo SMC upravičen do 74.849 evrov za dodatno strokovno pomoč na mesec, poslanska skupina SDS bo za te namene lahko porabila 43.622 evrov, Desus 20.790 evrov, SD in Združena levica po 12.474 evrov, NSi 10.395 evrov in ZaAB 8316 evrov.

Plače, izobraževanja in stanovanja

DZ poslancem zagotavlja še sredstva, namenjena za izobraževanje. Vsakemu v ta namen pripada 800 evrov, tako da bo SMC upravičen do 28.000 evrov za izobraževanje na leto, SDS do 16.800, Desus do 8000, SD in ZL do 4800, ZaAB pa do 3200 evrov na leto.

Osnovne plače poslancev se sicer gibljejo med 3537 in 5156 evri, kolikor znaša plača predsednika DZ. Poleg poslanske plače si med drugim lahko obetajo še mesečni pavšal za delo v volilni enoti, tistim iz oddaljenih krajev pa so na voljo tudi poslanska stanovanja. Za uporabo mobilnih naprav jim je na voljo okoli 1000 evrov letno.

Deli s prijatelji