BEGUNSKA KRIZA

Varnostniki brez pištol med begunce

Objavljeno 31. oktober 2015 18.45 | Posodobljeno 31. oktober 2015 19.22 | Piše: Tomica Šuljić

Ministrstvo za notranje zadeve je za pomoč zaprosilo zbornico za varovanje.

Reke beguncev v centrih bodo po novem nadzirali tudi varnostniki. Foto: Tadej Regent

ŠENTILJ, BREŽICE – V začetku tega meseca smo v Slovenskih novicah že pisali o potrebah po varnostnikih za begunce, le da takrat v nemški zvezni deželi Hessen, kjer varnostniki tamkajšnjega podjetja Pond varujejo tudi begunske centre. Med njimi je tisti v mestu Calden-Kassel, kjer so se spopadli azilanti in v katerem varnostniki niso mogli učinkovito posredovati, ampak je nemire prekinila šele policija. 
Po objavi članka se je izkazalo, da je podjetje Pond našim potencialnim varnostnikom namenilo premajhno plačilo, sprva samo 8,50 evra na uro namesto minimalnih 10: »Delodajalec nas je o spremembi obvestil po vašem prispevku, zato smo urno postavko tudi popravili na naši spletni strani,« so pojasnili na zavodu za zaposlovanje, ki je iskal varnostnike.

Kot vse kaže, izzivi naših varnostnikov ne čakajo v oddaljeni germanski deželi, pač glede na reko beguncev, ki se dnevno preliva čez hrvaško mejo na naše ozemlje. Policisti z veliko težavo še ohranjajo mir, uporaba vojske pa je omejena.

Osem evrov na uro

Od naših informatorjev smo izvedeli, da so ta teden na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) zaprosili Zbornico za razvoj slovenskega zasebnega varovanja (ZRSZV), da prevzame koordinacijo napotitve varnostnega osebja – varnostnikov na določena območja, predvsem migracijske centre na območju Slovenije. To je potrdil tudi Branko Slak, predsednik ZRSZV: »V sklopu našega kontinuiranega strokovnega sodelovanja z MNZ, ki je tudi regulator na področju zasebnega varovanja, smo se dogovorili o izmenjavi določenih podatkov in ponujanju pomoči v okviru potreb, ki jih izkazujejo na MNZ.« 
Varnostno osebje seveda nima nikakršnih pooblastil, temveč sme uporabljati pod določenimi pogoji ukrepe varnostnega osebja, ki so zapisani v zakonu o zasebnem varovanju.

Kot pojasnjuje Slak, bodo pogodbe o medsebojnem sodelovanju sklenili neposredno naročniki (torej ministrstvo) in podjetja, ki bodo izvajalci varovanja, zato o številu potrebnih varnostnikov na zbornici niso mogli govoriti. Varnostno osebje pa seveda mora biti usposobljeno in imeti ustrezno službeno izkaznico; za delo v slovenskih begunskih centrih naj bi dobili osem evrov na uro. Da bodo najverjetneje razbremenili policiste, priča tudi naslednja navedba našega vira: »Trenutno je največje povpraševanje po varnostnikih za varovanje migracijskih centrov Šentilj in Brežice.«

Slab interes

Kakšno bi bilo potrebno ravnanje varnostnikov z begunci, ni težko ugotoviti. Ob organiziranju njihovih premikov ter lovljenju posameznikov, ki zaidejo, je to tudi pomoč pri begunskih težavah, ki jih zlepa ne zmanjka – naši varnostniki pa imajo največ prakse pri lovljenju ljudi na nogometnih igriščih, kjer lovijo navijače, ki zaidejo na zelenico, denimo. Glede na spopade med begunci, pretepe ter obračune z noži pa jim bodo nemara koristile tudi izkušnje v spopadih. 
Po oceni ogroženosti in načrta varovanja ene izmed pozvanih varnostnih služb v danih razmerah varnostnikov še ni treba opremiti s strelnim orožjem: »Če pa bi razmere pokazale, da je to treba, se varnostnike, ki imajo dovoljenje za nošenje orožja, opremi tudi z orožjem.«

Presenetili so pri našem največjem podjetju za varovanje Sintal, kjer njihov predstavnik za medije Grega Zakrajšek pojasnjuje, da v tem trenutku sploh nimajo prostih varnostnikov, in sicer »zaradi močno povečanih potreb, ki so nastale v zvezi s problematiko beguncev«. 
Sintal sicer varuje trgovske centre, pošte, bencinske servise in podjetja. »Že zdaj težko zagotavljamo potrebe po varovanju za te obstoječe naročnike, s katerimi imamo pogodbene obveznosti,« pojasnjuje Zakrajšek. Rek, da je kriza vedno priložnost za nekatere, drži: v begunski krizi rožice cvetijo varnostnikom, saj jih potrebujejo v tujini in doma.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na naročnika, torej ministrstvo za notranje zadeve, kjer ugotavljajo slab interes. »Trenutno izkazan interes družb za zasebno varovanje za varovanje nastanitvenih centrov ni velik. Do zdaj smo prejeli ponudbo za približno 50 varnostnikov.« Nošenje strelnega orožja za varnostnike ni potrebno in ga ne predvidevajo v morebitni pogodbi, lahko pa imajo varnostniki za lastno obrambo plinski razpršilec, če so za to usposobljeni. »Ob tem poudarjamo, da trenutni varnostni dogodki v centrih niso problematični. Ob tem so pri varovanju centrov vključeni policisti,« so še zapisali na ministrstvu.

Deli s prijatelji