VITEŠKO

Valvazorjeva konjenica 19. na poti

Objavljeno 25. junij 2011 21.20 | Posodobljeno 25. junij 2011 21.20 | Piše: Mirko Kunšič

Tokratno popotovanje so zaradi nalivov nekoliko prilagodili

»Ne glede na vreme bomo v nedeljo popoldne ponovno vsi skupaj na izhodišču letošnjega, že 19. popotovanja, od gradu Bogenšperk pri Litiji do gradu Kamen v Dragi pri Begunjah,« nam je dejal stotnik in vitez Valvazorjeve konjenice Cvetko Možina.

Valvazorjeva konjenica je bila ustanovljena na pobudo Martina Kneza leta 1993 ob 300-letnici smrti polihistorja kranjskega plemiča in polihistorja Janeza Vajkarda Valvazorja.

Prvi jezdec kranjske dežele, ki je imel v sedelni torbi vedno tudi skicirko in svinčnike, je s Slavo vojvodine Kranjske na 3532 straneh v 15 poglavjih in objavljenimi 528 svojimi grafikami opisal in narisal Slovenijo ob koncu 17. stoletja.

Tokratno popotovanje so zaradi nalivov nekoliko prilagodili. V četrtek zvečer so prijezdili v Sebenje do posestva družine Jazbec, ki so jih pred tremi leti sprejeli med častne člane Valvazorjevega viteškega reda. Tam so konji počivali. Za konjenico pa so pripravili večerni program jahači iz Lipice z Alojzom Lahom. Ansambel Begunjčani je godel konjenikom, ki bodo do nedelje prejezdili v sedlih skupaj blizu 300 kilometrov.

Zvečer so tržiškemu županu mag. Borutu Sajovicu v Sebenjah podelili listino Valvazorjeve konjenice, ki jo dobijo vsi župani, čez katerih ozemlja jezdi konjenica.

V petek se je do ostankov gradu kamen v Dragi odpravila le skupina z vozili. S konji so nadaljevali pot čez Udin boršt vse do Lahovč, kjer so prenočili in se nato podali proti Bogenšperku.

Med 60 člani Valvazorjeve konjenice, v Sloveniji imajo že več kot 40 posnemovalcev, je 29 vitezov in častnih članic Valvazorjevega viteškega reda.
Deli s prijatelji