NA NEBU

V zraku imajo svojega
 župnika in zdravnika

Objavljeno 08. avgust 2011 21.08 | Posodobljeno 09. avgust 2011 12.00 | Piše: U. P.

Več kot 20 ekip je dva dni letelo nad Juršinci, kjer se je rodil tudi izumitelj Janez Puh

Na travniku so kot gobe po dežju pognali baloni
JURŠINCI – Pravijo, da se dober glas sliši v deveto vas in da si je za prijatelje treba vzeti čas. Rudi Teršek z ekipo Balonarskega društva Juršinci prav zanje že tretje leto zapored tudi ob pomoči občine in preostalih dobrotnikov organizira enega najbolj opevanih in obiskanih balonarskih festivalov v Sloveniji. Zakaj? Njegov entuziazem, domačnost in srčnost so večini balonarjev prirasli k srcu. Tako ne preseneča, da je iz leta v leto več ekip. Tokrat se je v rojstnem kraju izumitelja Janeza Puha zbralo 21 balonarskih ekip, ki so prišle iz vse Slovenije, ena pa celo iz Avstrije. Pridružili smo se eni.

Rana ura, zlata ura

Bilo je nekaj minut čez peto, zunaj so se kazali prvi znaki bližajoče se svetlobe, ko me iz rahlega spanca – k počitku smo legli le nekaj ur prej – zbudi Rudijevo trkanje na vrata, ki je že navsezgodaj pripravljen na akcijo. Določi, v kateri balon bom šel, sledijo pa obvezna kava, posvet o načrtu poleta, preverjanje vremenskih razmer in vprašanje, ali kdo manjka. Dodajmo, da se je eden od balonarjev prejšnjo noč preveč veselil, tako da ga ni bilo na jutranjem brifingu. Če te ne zbudi jutranje razgibavanje s postavljanjem balona, potem te zagotovo hrup gorilnika, ki ti žvižga nad glavo, tik preden se balon in košara dvigneta ter nežno odlepita od tal. Pod nogami zeva vedno večja praznina, dvigujemo se vse tja do 1000 metrov višine. Po kakšni slabi uri letenja in več kilometrov od starta se balon spusti, takoj pa prihiti dobro uigrana ekipa, ki celotno zadevo vešče pospravi.

Z baloni
 zakrili sonce


Ob vnovičnem srečanju na startu in pri gostilni Darinka, kjer je bila balonarska baza, se je kmalu zbrala druščina balonarjev in njihovih zadovoljnih potnikov. Vse okrog mene zgodbe starih mačkov, najstarejši ima že skoraj osem križev, in tudi tistih, ki so malo prej prvič preizkusili polet z balonom. Ob steklenici piva tako izvemo, da so med balonarji zdravniki, imajo tudi svojega župnika, ter da je bilo na največjem svetovnem srečanju balonarjev v zraku tudi že več kot 800 plovil. Nekateri pa ne bodo pozabili letošnje posebnosti, ko je iz enega izmed balonov skočil padalec B. A. S. E. in se v prostem padu in z letalno obleko sprehodil mimo letečih balonov.
Deli s prijatelji