STAVKOVNI VAL

Štrukelj brez milosti: 14. marca nova stavka

Objavljeno 14. februar 2018 11.35 | Posodobljeno 14. februar 2018 18.30 | Piše: P. Pa., S. U.

Stavkajoči šolniki so s transparenti preplavili prestolnico. 

Stavka delavcev v ššolstvu 14. februarja 2018. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Na Kongresnem trgu v prestolnici se je zbralo približno 20 tisoč šolnikov, vzgojiteljev in učiteljev. Opremljeni s transparenti so vladi sporočili, da se ne bodo dali, glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj pa je napovedal, da bodo stavko, če ne bodo izpolnjene njihove zahteve, nadaljevali 14. marca in nato vse do konca šolskega leta.

Po besedah Štruklja naj bi bilo danes zaprtih 95 odstotkov šol, v šolah in vrtcih pa je skupno manj kot štiri tisoč otrok. »Delamo dobro, celo zelo dobro, država pa našega dela ne ceni, nas plačuje slabo in manj kot druge,« je bil odločen Štrukelj. »Predsedniku vlade pomagamo kot dobri izobraževalci, s podvprašanji: Ali je naše delo manj stresno? Manj pomembno? Manj težko? Zahtevamo, da smo plačani tako, kot veleva zakon.«

image
Stavka delavcev v ššolstvu 14. februarja 2018. FOTO: Dejan Javornik

»Ne bomo žrtve«

Izpostavil je, da danes nasprotujejo razvrednotenju vzgoje in izobraževanja v državi, ki se poglablja že vse od leta 2012. »Če imamo enoten plačni sistem, kako je mogoče, da se povprečna plača v vzgoji in izobraževanju giblje dva- do trikrat počasneje kot v drugih delih javnega sektorja? Zakaj se karierna napredovanja vseh strokovnih delavk in delavcev končajo globoko pod plačnimi razredi v drugih poklicih s primerljivo izobrazbo?«

»Ne bomo žrtve napačne in zgrešene plačne politike te vlade, ne pristajamo na vlogo žrtve. Dolgo časa ste preizkušali naše potrpljenje, zdaj ga je konec. Ne bomo sedeli po kotih in se smilili samim sebi, borili se bomo, vztrajali in dosegli svoje,« je bil odločen.

image
Stavka delavcev v ššolstvu 14. februarja 2018. FOTO: Dejan Javornik

Učiteljski poklic ni privlačen za mlade

Zbrane je sicer kot prva nagovorila Jelka Velički, ki vodi glavni stavkovni odbor Sviza. Po njenih besedah po vsej Sloveniji stavka več kot 40.000 zaposlenih, kar jasno kaže odločnost, da se uresničijo stavkovne zahteve, naslovljene na vlado. »Zahtevamo zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtca do univerze, zahtevamo ustrezno vrednotenje razredniškega dela, zahtevamo regres za letni dopust za leto 2018 v višini 1200 evrov za zaposlene z minimalno ali nižjo plačo.«

image
Stavka delavcev v ššolstvu 14. februarja 2018. FOTO: Dejan Javornik

»Od oblasti pričakujemo, da prizna podcenjenost in specifičnost našega dela. Primer za to je razredništvo. Razrednik mora opravljati pedagoške, organizacijske in administrativne naloge, sodelovati mora z učenci, s starši, z ravnateljem in drugimi sodelavci. Ponosni smo lahko, da to zmoremo in da za to prejmejo sramotno plačilo, manj kot dva evra na mesec,« je bila še kritična.

Predsednica evropskega dela Izobraževalne internacionale, globalnega združenja izobraževalcev (ETUCE) Christine Blower je medtem poudarila, da so zahteve sindikatov upravičene.

image
Stavka delavcev v ššolstvu 14. februarja 2018. FOTO: Dejan Javornik

Vse zbrane je z dokaj ironičnim govorom nagovoril tudi učitelj matematike na Gimnaziji Celje Center Rok Lipnik. »Kot pedagoški delavci smo pripravljeni poskrbeti za vrtčevske otroke, osnovnošolce in dijake. Učiteljski poklic ni privlačen za mlade. Treba je poskrbeti, da bo naše delo cenjeno in spoštovano, tako pa bo učiteljski poklic postal privlačen za mlade. Tu in tam kakšno nadomeščanje, porodniška. Kako naj drugače poskrbijo zase?« je poudarjal Lipnik in dodal da ima 1,75 evra neto na mesec za povečano razredništvo, kar pomeni, da ima v razredu 26 otrok.

Napisi na transparentih
»Neizprosni bodimo učitelji, ko branimo čast in pravice svoje.«
»Učitelju vedno sreča laže, Kranjec moj osle kaže!«
»Tudi mi bi šli v Dubaj! Ali vsaj na Bled.«
 

Stavkajoči iz vse Slovenije bodo na shod prišli z avtobusi, zaradi česar bo promet močno povečan.

image
Stavka delavcev v ššolstvu 14. februarja 2018. FOTO: Blaž Samec

Pouka ni, varstvo je

Stavka poteka v večini javnih vrtcev in šol, kjer ni pouka, a je za varstvo otrok poskrbljeno.

Stavkajo tudi v srednjih in glasbenih šolah, dijaških domovih in na višjih šolah. Le v peščici zavodov, kjer so stavkali že 24. januarja, danes program poteka običajno.

image
Stavka delavcev v ššolstvu 14. februarja 2018. FOTO: Blaž Samec

 

Deli s prijatelji